ŠANDEMIJA "OUT", UREĐENJE "IN"

KOSTRENA: Uredit će se rotor u Šoićima, Mirisni vrt, dječji vrtić, prometnice…

Korona je usporila, ali nije zaustavila realizaciju brojnih kostrenskih projekata

Općina Kostrena godinu je započela projektom proširenja groblja u Kostreni Svetoj Luciji, vrijednim 7,5 milijuna kuna kojom će Kostrena dobiti 543 ukopna mjesta. Kako bi se premostio period do završetka radova, koncem siječnja izgrađene su nove grobne niše. Prenamjenom parcele predviđene za izgradnju grobnica većih dimenzija dobio se prostor za 5 četverostrukih, 10 dvostrukih i 5 jednostrukih grobnih niša te 32 pretinca za urne.

U veljači su počeli radovi na formiranju Mirisnog vrta, nove zelene površine i uređenog prostora za boravak na otvorenom s idejom promicanja očuvanja zdravlja i prirode. Mirisni vrt zamišljen je kao mjesto predaha, uživanja u mirisima, bojama i teksturama biljaka, druženja i edukacije s posebnim naglaskom na djecu i mlade.

Sadnja bilja osmišljena je prema godišnjim dobima kako bi vrt tijekom čitave godine bio zorni prikaz promjena u prirodi. Prostor za posjetitelje opremljen je klupama, sjenicom i koševima za otpad. Uskoro će biti postavljene ograde i stilizirane informativne table s opisima i rasporedom biljnih vrsta. Projekt vrijedan 350 tisuća kuna financirala je Općina Kostrena.

U Glavanima se gradi novih 380 metara sanitarne kanalizacije i vrši prelaganje vodovoda, a na do sada neosvijetljenoj cesti iznad Sportske dvorane Kostrena postavljena je javna rasvjeta. Završeni su radovi i na izgradnji cesta u Pavekima, a s prvim danima lipnja trebala bi završiti i montaža opreme na reciklažnom dvorištu.

Koncem travnja započela je i energetska obnova Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, vrijedna oko 5 milijuna kuna, od čega je preko 3 milijuna kuna bespovratnih. Obnovom fasade, termoizolacijom krovova i zamjenom vanjske stolarije, zgrada će iz postojećeg energetskog razreda C prijeći u energetski razred A, uz uštedu energije od gotovo 60 posto na godišnjoj razini. Radovi bi trebali završiti početkom slijedeće pedagoške godine.

Iako kasnije od planiranog, krenuli su radovi i na uređenju rotora Šoići na državnoj cesti D8. Djelomično period zime koji nije pogodan za hortikulturne radove, a kasnije i situacija oko koronvirusa pomaknuli su rokove za početak radova. U tijeku je izvođenje građevinskih i elektrotehničkih radova.

Rotor Šioći predstavlja ulaz u Kostrenu s istočne strane i bit će uređen u skladu s pomorskom tradicijom Kostrene. Krasit će ga stilizirane barčice, jarboli i valovi prilagođene kružnoj površini rotora i nisko raslinje koje neće utjecati na vidljivost i sigurnost prometa u kružnom raskrižju. Kompletno uređenje bi trebalo biti gotovo do kraja lipnja.

Uređuju se i prometnice u istočnom dijelu Kostrene. Saniran je dio kolnika na dionici Randići – Trg Svete Barbare. Dio ceste uređuje se i u Rožmanićima gdje je potrebno urediti oborinsku odvodnju i napraviti pripremu za gradnju vodovoda. Koncem lipnja planiran je početak sanacije oborinske odvodnje u Pavekima. Uskoro bi trebala započeti sanacija kolnika na dionici od ulaza u rotor na Urinju do podvožnjaka u Sv. Barbari koji će se odvijati po fazama.

Osigurana su sredstva i za uređenje i sanaciju rotora Urinj čije se hortikulturno uređenje planira slijedeće godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari