LEGENDARNI ZAPOVJEDNIK 'AJKULA'

Video | KOZALA Obilježena 30. godišnjica pogibije legendarnog riječkog zapovjednika Marina Jakominića

Marino Jakominić poginuo je 29. kolovoza 1992. godine u neprijateljskoj zasjedi u Visočici na Velebitu. Više u videoprilogu

Na gradskom groblju Kozala, u znak sjećanja i zahvalnosti na posljednjem počivalištu Marina Jakominića, hrvatskog branitelja i legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Rijeka – „Ajkula“, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Marino Jakominić poginuo je 29. kolovoza 1992. godine u neprijateljskoj zasjedi u Visočici na Velebitu.

Zapovjednikom posebne jedinice policije imenovan je u rujnu 1991. godine, a prije toga je radio na policijskim poslovima u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Preuzimanjem jedinice odlazi na gospićko ratište, a nakon povratka u Rijeku, u travnju 1992. godine u Dubrovnik.

U oslobađanju južnih pravaca prema Župi i Konavlima istaknuo se svojim zapovjednim stilom i djelovanjem te brigom za svakog pojedinca.

Nakon uspješno obavljenih zadaća zajedno s postrojbom vratio se u Rijeku. No, kako je na ličkom ratištu došlo do rasplamsavanja ratnih događanja, riječki specijalci na čelu s Jakominićem odlaze na područje Velebita, gdje je nažalost Marino i poginuo, donosi Kanal Ri.

“30 godina tako brzo su prošle, kao da je bilo jučer. Sjećanja ostaju, na ovim susretima, obilascima grobišta i mjesta pogibije. Mi držimo do tih vrijednosti za koje smo se borili, gledamo to prenijeti na naše mlađe naraštaje.”, kaže Tomislav Dizdar, načelnik PU primorsko-goranske.

Marino Jakominić poginuo je u postavljenoj zasjedi srpskih pobunjeničkih snaga uz šumsku prometnicu od Rizvanuše do Visočice, 29. kolovoza 1992. godine.

“Marino Jakominić poginuo je u jednoj operaciji hrvatskih snaga poznate pod nazivom Poskok 1. Operacija je započela 8. kolovoza 1992. godine, zadaća je bila ovladati jednim dijelom Velebita preko Gospića do Visočice i do cijelog južnog dijela Velebita”, kaže Perica Prpić, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata Ajkula.

Operacija Poskok 1 pokazala se sudbonosnom za pokretanje operacija Maslenica i Medački džep, kao i Oluje u kojoj su se specijalci s Velebita spustili u Liku i konačno oslobodili cijelo okupirano područje tog hrvatskog kraja.

“Drago mi je da se s pijetetom sjećamo ne samo danas ovdje na groblju Kozala nego i prošlu subotu u Lici također su se okupili pripadnici policijskih i vojnih snaga i odali počast Marinu Jakominiću, to smo učinili i imenovanjem jedne ulice u Rijeci i nastavit ćemo sa sjećanjem na ratnoga heroja.”, kaže Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Sadašnjem načelniku PU primorsko-goranske Tomislavu Dizdaru, pokojni Jakominić bio je kolega i zapovjednik.

“Jedan od trenutaka koje pamtim u životu je bio trenutak priopćenja vijesti o njegovoj smrti njegovoj obitelji, ono što je mene obilježilo, ostalo mi u sjećanju, je njegov tada 12-godišnji sin koji je od još dvojice kolega izabrao mene i pao mi u naručje. Prigrlio sam ga kao svoje dijete iako sam bio mlad čovjek tada, imao sam 26 godina, ali obilježi čovjeka.”, kaže Tomislav Dizdar, načelnik PU primorsko-goranske.

U čast Marinu Jakominiću I još 25 poginulih suboraca specijalne policije u Rizvanuši je postavljeno spomen obilježje naziva Velebitskim junacima, donosi Kanal Ri.

Više u videoprilogu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari