DETALJAN IZRAČUN

Svadbe nikad skuplje: U riječkim i opatijskim restoranima cijena večere s pićem skočila na sto eura po osobi

Nakon pandemije sve je više svadbi, a mladenci koji su se odlučili uskoro izgovoriti “sudbonosno da” više će nego ranije morati izdvojiti za sve. Vjenčanicu, hranu i piće, najam, dekor, razglas, glazbu…

“Svi su nas obavijestili kako će zbog inflacije cijene svadbene večere biti uvećane za četiri, pet, pa sve do 15 eura po osobi, ovisno o mjestu i odabranom meniju. Cijene vjenčanica, ukrašavanja dvorane, fotografiranja… Sve je poskupjelo ili će u vrlo kratkom roku poskupjeti”, rekla je buduća mladenka za Poslovni.hr.

Da su poskupjeli hrana, energija i najam potvrđuje za Poslovni.hr i Dijana Pavković, vlasnika Gastro Globusa, zagrebačkog restorana za proslavu vjenčanja.

Cijena menija po osobi tako je s prosječnih 60 eura prošle godine, ove skočila na prosječnih 70 eura, a sljedeće bi godine ta cijena mogla iznositi čak 80 eura po osobi, kaže vlasnica Gastro Globusa.

“S takvim cijenama mi se približavamo onima koje su se nekada plaćale u elitnim restoranima za proslavu vjenčanja. Pitam se kome ćemo to prodavati jer cijene mladencima postaju previsoke”, kaže zabrinuto Pavković, dodajući da su cijene restorani dizali dva puta.

“Prvi put krajem 2021., drugi put u proljeće ove godine, a nisam sigurna da nećemo imati novo poskupljenje na jesen, odnosno u rujnu ili listopadu”, najavljuje Pavković.

Tako je u samo dvije godine vjenčanje poskupjelo minimalno 30 posto. Ovim poskupljenjima svjedoče i na moru. Arsen Maršanić, vlasnik Noi Due, riječke agencije za organizaciju vjenčanja, tako govori da se u riječkim i opatijskim restoranima cijena večere s pićem prošle godine kretala od 500 do 600 kuna po osobi, a ove je sto eura po osobi.

Veća je i nabavna cijena cvijeća za 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Porastu cijena svjedoči i Iva Kraljević Licardo, suosnivačica tvrtke za organizaciju vjenčanja Weddings in Croatia te predsjednica Zajednice industrije vjenčanja HGK-a. No Kraljević Licardo navodi da je koronakriza i restrikcije zbog kojih je industrija vjenčanja u 2020. i 2021. bila na koljenima, donijela i pozitivne promjene. Tako navodi da ove godine imamo boom vjenčanja.

“Mnogi su zbog korone vjenčanja odgodili, pa ista organiziraju tek sada. Usto, tu su i nova, nazovimo ih, redovita vjenčanja”, ističe Kraljević Licardo.

Jedan od zagrebačkih bendova po cijeni od 2300 eura rezerviran je za cijelu sljedeću godinu. Još sviraju po starim cijenama, a u 2024. planiraju poskupljenje od deset posto.

Zagrebački fotograf Zlatko Lugarić za Poslovni je rekao da još radi po starim cijenama, ali cijene usluge ovise o onome što mladenci izaberu.

“U konačnici cijena može varirati ovisno o tome jeste li iz ruralnog ili urbanog dijela Hrvatske, tako da se kreću od šest pa sve do 40, 50 tisuća kuna”, kaže fotograf Lugarić.

Dobre trendove u organizaciji vjenčanja potvrđuju i iz Rancha Kurilovec, prekrasnog imanja u Velikoj Gorici na kojem budući mladenci mogu organizirati vjenčanje na otvorenom ili pak u hali uređenoj u rustikalnom stilu.

“Imamo povećan interes i za ovu, i za sljedeću godinu”, kaže Tomislav Stepanić, vlasnik Rancha Kurilovec, dodajući da “se sve vratilo na staro”. Također, navodi, cijene su menija ove godine 70 eura po osobi, no za sljedeću će ići nove, nekoliko eura više cijene.

Vjenčanja s manje uzvanika

Pavković iz Gastro Globusa ne smatra pak da je došlo do booma vjenčanja te kazuje da su puno manja, prenosi RTL.

“Prije korone smo znali imali vjenčanja od 500 do 700 ljudi. Ove godine nismo imali niti jedno takvo. Također, prije korone je prosjek bio 300 ljudi po svadbi, sada je jedva 200”. Da mladenci štede jer je baš sve poskupjelo govori i činjenica da minimalno ulažu u dekoracije, navodi Pavković.

No, s ovim cijenama svadbe nisu više skupe samo mladencima, skupe su i gostima. Dar od 100 eura po osobi, koji se dugo godina smatrao standardom, stvar je prošlosti. S takvim darom mladenci će jedva pokriti troškove svadbene dvorane. A gdje je sve ostalo…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari