Krajem veljače kreće najam e-bicikala – Ricikleta! Evo svih lokacija

Riječani će krajem veljače, za sada na četiri lokacije (Jadranski trg, Sušački most, kod Dvorane mladosti i na platou garaže Bazena Kantrida) moći koristiti e-bicikle

Riječke e-bickle, prepoznatljiv naziv Ricikleta, dobile su u Odjelu za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, kao spoj pridjeva riječka i imenice bicikleta, kao dijalektalnog oblika imenice bicikl(a). Grafički dizajn pilona i bicikala povjeren je dizajnerici Vesni Rožman. Nabavljeno je 28 e-bicikala, po sedam na svakoj lokaciji.

(FOTO) STIŽE RICIKLETA! Širom Rijeke postavljena četiri nova terminala u sustavu e-bicikala

Predložen je sljedeći tarifni sustav za korištenje e-bicikala:

tijekom zimskog perioda korištenje je moguće od 6.00 do 22.00 sata ,
u ljetnom periodu (od 15. travnja do 15. listopada) od 6.00 do 23.00 sata;
e-bicikla se može koristiti do tri sata;
cijena sata iznosila bi 10 kn.

Za korištenje e-bicikle potrebno je koristiti aplikaciju GO2BIKE. Iznajmljivanje odnosno korištenje e-bicikle opisano je u uputi za korištenje i iznajmljivanje e-bicikala na pilonima.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Ricikletu će moći koristiti svaka fizička punoljetna osoba koja je platila najam putem QRPay koda. E-bicikla može se koristiti najviše tri sata u neprekinutom vremenu, odnosno prije isteka trosatnog perioda korisnik je dužan vratiti e-biciklu na jednu od stanica sustava Ricikleta koje se nalaze kod Dvorane mladosti, kod Bazena Kantrida, na Sušačkom mostu i Jadranskom trgu.

E-bicikla će se moći koristiti unutar administrativnih granica grada Rijeke.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Sve informacije za korisnike bit će dostupne putem web stranice ricikleta.rijeka.hr koja će postati u cijelosti aktivna istovremeno s puštanjem u pogon e-bicikala.

Projekt uvođenja sustava e-bicikala pokrenut je 2017. godine prijavom Grada Rijeke na javni poziv Fonda za razvoj turističke infrastrukture Ministarstva turizma, a temeljem prethodno izrađene Studije Uvođenje sustava e-bicikala u Rijeci.

Uvođenjem sustava javnih bicikala daje se konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti – korištenje električnih bicikala ili električnih romobila – skutera kao malih vozila za putovanja na kraćim udaljenostima, a budući da se prijevozno sredstvo koristi primjenom aplikacija, uvođenjem sustava potiče se i tzv. pametna mobilnost.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Lokacije Ricikleta:

Pripreme su obuhvatile opremanje terminala (stanica) e-bicikala pilonima i stalcima za na četiri lokacije (Jadranski trg, Sušački most, kod Dvorane mladosti i na platou garaže Bazena Kantrida) te nabave samih e-bicikala. Piloni su opremljeni i fotonaponskim ćelijama kao alternativnim oblikom napajanja. Po okončanju nabave i radova u prosincu 2019. godine ostvareno je sufinanciranje od strane Ministarstva turizma u potpunom iznosu od 195.280,00 kn.

Održavanje i upravljanje sustava tijekom 2020. g. ugovoreno je s tvrtkama koje su i isporučitelji opreme (Hrvatski Telekom d.d. i ULJANIK TESU-ELEKTRONIKA d.o.o.).
Sustav naplate osiguran je kroz poslovnu suradnju s tvrtkom GO2BIKE d.o.o. Pula.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Navedeni dijelovi projekta realizirani su do kraja siječnja 2020. godine, a sustav bi trebao započeti s radom tijekom veljače. U narednom periodu planira se ponovno uključivanje lokacije na Riječkom lukobranu u sustav čime će se povećati dostupnost ovoj usluzi na području gradskog središta.

Ukupna vrijednost projekta je 1.288.287,50 kn, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari