KULTURNA PONUDA GRADA

Kraljevski plesovi i vitezovi oživljavaju povijest u Bakru; Krenuli upisi u skupine koje željno iščekuju nove članove!

Foto: M.Šegulja/ Udruga La Bamba

Bakarska Udruga La Bamba već godinama djeluje u tom primorskom gradiću trudeći se svojim aktivnostima obogatiti kulturnu ponudu grada, oplemeniti onu turističku, ali i njegovati plesnu baštinu. Plesna skupina Mažoretkinje grada Bakra najprepoznatljiviji su brend udruge La Bamba i već dugo predstavljaju simbol grada na različitim manifestacijama.

Od nedavno su zasjala još dva; Bakarski vitezovi namijenjeni dječacima do 14 godina te Royal Bakar, sekcija povijesnih plesova iz 15. i 16. stoljeća za odrasle koju vodi Oksana Brandibura Kožul, koreografkinja i nekadašnja primabalerina HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nakon ljetnih odmora, krenuli su upisi u sve tri sekcije koje željno iščekuju nove članove u novoj sezoni.

PLESNA SKUPINA ROYAL BAKAR – Profinjenost i odmjerenost prohujalih stoljeća

– Primijetivši da predstavljanje tradicijskih plesova na smotrama folklora i raznim manifestacijama najvećim dijelom obuhvaća seosku plesnu baštinu, odlučila sam pokrenuti projekt odnosno sekciju koja će oživjeti dvorsku plesnu tradiciju iz doba renesanse, odnosno 15. i 16. stoljeća. Danas plesna skupina Royal Bakar broji 14 članova, a veselimo se novima s kojima ćemo učiti zaboravljene aristokratske manire i plesove koji se odlikuju profinjenim i odmjerenim pokretima tijela, elegancijom i dostojanstvenim držanjem. Zbog epidemiološke situacije vježbamo u velikoj dvorani u Rijeci, jednom tjedno, a iako nije uvjet, poželjno je doći u paru jer uistinu je lijepo kad naš svakodnevni život možemo okruniti plesom – istaknula je umjetnička voditeljica La Bambe, Danijela Forempoher. Plesače uvježbava iskusna koreografkinja i mentorica Oksana Brandibura Kožul koja je nekad na pozornici HNK Ivana pl. Zajca oduševljavala kao primabalerina.

Dosadašnji dojmovi su više no pozitivni, a polaznica Ivana Sošić Antunović kaže: “Plesna skupina Royal prilika je za izlazak iz realnosti i povratak u dostojanstveno vrijeme sporosti i romantike. Marljivo vježbamo pod budnim oko naše mentorice Oksane i spremamo se za nastupe. Jedva čekamo odjenuti krinoline i grofovske odore te zaplesati dostojanstveni dvorski menuet. Sviđa mi se vibracija ove grupe, iako smo svi već iskusni ljudi – smijemo se na probama poput djece!”.

BAKARSKI VITEZOVI – Ples s mačem u kojem uživaju bakarski dječaci

Kako bi se očuvala kulturna baština i tradicija, potrebno ju je prenijeti na najmlađe, a Bakarski vitezovi, dječja muška plesno/performerska skupina itekako ispunjava tu ulogu jer ih mogu pohađati dječaci od 4-14 godina.

S obzirom na to da su mnoge djevojčice s područja grada Bakra članice Mažoretkinja grada Bakra, Bakarski vitezovi donijeli su sadržaj za dječake za koji je bio iskazan veliki interes. Prepoznatljivi su po svojim odorama i obilježjima (grbu), kao i po koordiniranim formacijama lančanog plesa s mačem koji se može nazvati  i stiliziranim prikazom borbe.

Njihov je zadatak njegovati identitet grada sudjelujući na nastupima i gradskim manifestacijama uz sastav Mažoretkinja grada Bakra, ali i odvojeno. Atraktivan nastup Bakarskih vitezova odlikuje mačevalačka igra – ples s mačem s kojim se oživljavaju davna vremena kad je mač služio isključivo kao oružje dok je danas omiljena igračka mnogih dječaka.

BAKARSKE MAŽORETKINJE

Bakarske mažoretkinje su etablirani brend udruge La Bamba, ambasadorice su svoga grada i njegov najljepši živući simbol. Nastupaju na svim važnim manifestacijama Grada Bakra i okolice te nose uniforme u bojama svog grada. Imaju svoju zastavu, himnu, a najsvečanije su njihove zakletve od kojih se izdvaja ona prva pred bakarskim gradonačelnikom Tomislavom Klarićem kao i svečani čin posvete njihove zastave od strane počasnog građanina grada Bakra monsignora Giuseppea Vosille iz Cresa. Mažoret ples posebnim čine specifični plesni pokreti, stupanje, vrtnja štapom, bacanje štapa i razni drugi elementi, a osim sa štapom pleše se i s pom-ponima. Za sada ovu vještinu uče predškolke (3-7 godina) te kadetkinje (7-11 godina), a želja je oformiti i grupe s juniorkama i seniorkama. U predpandemijskim vremenima udruga La Bamba organizirala je u Bakru smotru mažoretkinja PGŽ kad su brojne mažoretkinje predvođene limenom glazbom prošetala duž cijele bakarske rive na radost brojnih gledatelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari