„KRALJICA MORA“ Održana svečana skupština Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana

Udruga broji 110 članova, a okuplja aktivne kapetane, one koji plove i one koji rade druge poslove poput profesora i inspektora, te umirovljene kapetane

U povodu obilježavanja 120. godišnjice osnivanja prve Udruge kapetana u Rijeci, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je svečana skupština Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana “Kraljica mora”, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Udruga pomorskih kapetana sjevernog Jadrana jedna je od pet članica Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana Hrvatske. Ostale četiri imaju sjedište u Kostreni, Splitu, Šibeniku i Zadru, a sve zajedno čine jedinstvenu asocijaciju na nacionalnoj razini.

Predsjednik Udruge “Kraljica mora” Juraj Karninčić rekao je kako Udruga broji 110 članova, a okuplja aktivne kapetane, one koji plove i one koji rade druge poslove poput profesora i inspektora, te umirovljene kapetane.

Sjedište Udruge je na Pomorskom fakultetu u Rijeci gdje članovi Udruge kroz povremena predavanja studentima i zainteresiranima prenose znanje i iskustvo. No, iako su osnivači Udruge riječki pomorski kapetani, Udruga je otvorena za inicijative i rad svih pomoraca i ljudi dobre volje kojima je more na srcu.

Današnja Svečana skupština održana je u sklopu festivala Fiumare, festivala mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem koji se ove godine održava od 31. svibnja do 7. lipnja. Također, današnjom je Skupštinom obilježen i Europski dan pomorstva, koji se svake godine obilježava 20. svibnja.

Događaju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević te članovi Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana “Kraljica mora” s predsjednikom.

Ovom je prilikom gradonačelnik Obersnel poručio kako su pomorci našega kraja profesionalci po svom predanom radu poznati diljem svijeta, čime svakako doprinose i tradiciji riječkoga pomorstva. Također, gradonačelnik je spomenuo i projekt na kojem Grad radi u suradnji s Udrugom “Kraljica mora”, a to je spomenik pomorcima Carpathije, brodu koji je prvi priskočio u pomoć žrtvama Titanica. Naime, te je kobne noći brod Carpathia plovio na relaciji Rijeka – New York – Rijeka, a na brodu je bilo ukrcano 74 članova posade iz Hrvatskog primorja i Istre. Spomenik će se nalaziti na Adamićevom gatu.

Predsjednik Udruge Karninčić poručio je kako se Udruga bavi raznim edukativnim i promotivnim aktivnostima vezanim uz pomorstvo, a u skladu s time nakladnik je i tiskanog i e-časopisa “Kraljica mora”. K tome, Udruga prati donošenje zakona vezanih za more i pomorsku djelatnost na razini Republike Hrvatske te ih korisnim savjetima utemeljenim na iskustvu pokušava poboljšati. Kao što je već rečeno, radi na podizanju spomenika pomorcima Carpathije, vraćanju dužobalne pomorske linije Rijeka – Dubrovnik – Rijeka te organizira stručna predavanja, izložbe i Kapetanski bal.

U prigodnom dijelu programa nastupila je Ženska klapa Luka.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views