Na groblju Drenova uređeno polje sjećanja za prosipanje pepela pokojnika

Ukupna površina polja je 250 četvornih metara, a investicija Komunalnog društva Kozala u vlasništvu Grada Rijeke je vrijedna oko 220 tisuća kuna

Na Centralnom gradskom groblju Drenova uređeno je polje sjećanja na kojem je omogućeno prosipanje pepela s posmrtnim ostacima pokojnika.

Polje sjećanja je osmišljeno kao prostor na kojem se, prema željama obitelji pokojnika, može izvršiti prosipanje pepela s posmrtnim ostacima i na se taj način simbolično oprosti od pokojnika.

Polje sjećanja je u blizini ulaza u groblje i Aleje branitelja iz Domovinskog rata. Do polja vodi pristupna pješačka staza spojena na Centralnu aleju groblja.

Polje sjećanja čini trg s izvedena tri šesterokutna polja na kojima je u rubnim dijelovima predviđeno prosipanje pepela, a u sredini su uređene zelene površine i zasađena lavanda.

U centru objekta izvedena je četverostrana “krnja piramida“ koja simbolizira prekid života sa simboličnim tekstom “pokoj vječni“. Ispred piramide predviđen je prostor za paljenje lampiona.

Cijeli je prostor već prethodno hortikulurno osmišljen, a sada je izvršeno njegovo dodatno uređivanje i sadnja biljnog materijala, a postavljena je i klupa za odmor i meditaciju.

Ukupna površina polja je 250 četvornih metara, a investicija Komunalnog društva Kozala u vlasništvu Grada Rijeke je vrijedna oko 220 tisuća kuna.

Sam čin zamišljen je na način da po ispraćaju iz odarnica na groblju, u prisustvu obitelji pokojnika, djelatnici KD Kozala d.o.o. Rijeka izvrše prosipanje – polaganje pepela u rubne dijelove šesterokutnih polja, gdje pepeo i ostaje.

Polje sjećanja uređeno je u skladu sa Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti, a ovu pogrebničku uslugu obavljat će KD Kozala d.o.o. Rijeka, temeljem Rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje pogrebničke djelatnosti izdanog od nadležnog ureda državne uprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari