VELIKA CEREMONIJA

Na Krk stiže Kravat pukovnija; Povod je proslava 450. obljetnice Bitke kod Lepanta

Foto: Facebook/ Kravat pukovnija/ Pixsell

U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka povodom obilježavanja obljetnice jedne od najvećih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, Bitke kod Lepanta, počasna satnija Kravat pukovnije održat će ceremoniju Smjene straže na Krku.

Zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić objašnjava kako će u petak 8. listopada u 16.30 sati biti održana prva, a u 17.30 sati druga ceremonija Počasne satnije Kravat pukovnije s pješačkim i konjičkim dijelom postroja.

“Krenut ćemo od Trga bana Josipa Jelačića, preko Vele place, Ulice Josipa Jurja Strossmayera i Ulice Alojzija Stepinca, potom slijedi dolazak na Trg Kamplin gdje se održava ceremonija pregleda sablji i postavljanje straže te se nastavlja Ulicom Antuna Mahnića do Obale hrvatske mornarice”, objasnio je Željko Matejčić.

Sudjelovanje Kravat pukovnije na proslavi 450. obljetnice Bitke kod Lepanta također je jedan u nizu događaja ususret Svjetskom danu kravate koji se obilježava 18. listopada. Naime, na prijedlog Academiae Cravaticae, Hrvatski sabor je ovaj dan proglasio Danom kravate te se iz godine u godinu obilježava u cijelom svijetu, a posebno u Hrvatskoj, domovini kravate.

U ime Academia Cravaticae, Nikola Albaneže objašnjava povezanost kravate i hrvatske vojne tradicije:

“Kravat-pukovnija nastala je u znak sjećanja na elitnu kraljevsku postrojbu francuske armije koja je pod nazivom Royal cravat ustrojena 1667. od već postojećih hrvatskih pukovnija. Međutim, Kravat-pukovnija također komemorira hrvatsku vojnu tradiciju općenito. Upravo zato je i njeno prisustvo na proslavi 450. obljetnice Bitke kod Lepanta izraz poštovanja tradicije mnogobrojnih hrvatskih povijesnih postrojbi i spomen na njihovu slavnu povijest”, naglašava Nikola Albaneže te dodaje kako 1667. godina ujedno označava pojavu nove mode – vezivanja čvora u rubac koji je prema hrvatskim vojnicima nazvan kravata.

“Za dataciju smo sigurni zahvaljujući slici Henrija Testelina na kojoj možemo vidjeti kako je francuski kralj Luj XIV. – okružen brojnim ličnostima sa širokim ovratnicima – tada usvojio nošenje kravate. Na otoku Krku postoji lokalni običaj vezivanja facola (od tal. fazzolo), rupca svezanoga oko vrata. Zapazimo da je takav facol/rubac blizak po svojoj formi onome što na povijesnim slikama bitaka iz 17. stoljeća nose hrvatski vojnici, odnosno onome što Englezi i danas zovu „cravat“. I dok su Francuzi kravatu nazvali po Hrvatima, u našim su krajevima, konkretno na Primorju, pa i u Gorskom Kotaru, taj predmet nazivali talijanskom verzijom šjarpa (od tal. sciarpa – šal)”, objašnjava Nikola Albaneže te dodaje kako je svaki jezik usvajao specifične izraze, poneke odbacivao i zamjenjivao drugima.

“Bitno je naglasiti: ishodište kravate u bogatoj je hrvatskoj narodnoj tradiciji nošenja rubaca, a preko zapažanja i imenovanja u Francuskoj sredinom 17. stoljeća dospjela je na francuski dvor i time otvorila vrata u Svijet. Što su pak nosili mornari s naše obale u Lepantskoj bitci nije nam poznato, no moguće je da su to bili rupci, odnosno facoli”, zaključuje Nikola Albaneže.

I.B.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views