REKLA JE MEDARIĆ

Krenuli upisi u 1. razrede osnovnih škola u PGŽ; Ove godine 56 prvašića više

U četvrtak, 27. siječnja u Hotelu Royal bit će održana 7. sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije s dnevnim redom od 13 točaka, najavio je njezin predsjednik Marko Boras Mandić.

Pred članovima će se naći teme o stanju lovstva u PGŽ-u, odnosno sve prisutnijem problemu divljači u urbanim sredinama, odluka o visini turističke pristojbe za 2023. godinu, te informacija o demografskoj analizi i akcijskim mjerama, rekao je predsjednik ŽS i dodao da će sjednici nazočiti i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji će izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u županiji.

Konstituirano je Vijeće seniora i Savjet mladih PGŽ-a, a njihovim predsjednicama Jasni Krstović ispred Vijeća i Magdaleni Vrkić, predsjednici Savjeta, predsjednik ŽS Boras Mandić uputio je čestitke i izrazio zadovoljstvo što se na ovim rukovodećim mjestima nalaze žene.

Zamjenica župana Marina Medarić osvrnula se na teme vezane uz nacionalne manjine i obrazovanje. Izvijestila je kako je za troškove rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u 2022. godini osigurano 428 tisuća kuna. Od toga, 337.500,00 kuna za rad vijeća i 90.500,00 kuna za rad predstavnika. Na izborima u 2019. formirano je osam vijeća nacionalnih manjina i to albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske, dok su svoje predstavnike birali pripadnici češke, mađarske, slovačke, ukrajinske i po prvi puta i ruske nacionalne manjine.

VIDEO DANA:

Primorsko-goranskoj županiji dodijeljen je maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za financiranje pomoćnika u nastavi u visini od 4,2 milijuna kuna, od kojih bespovratna sredstva iznose 3,5 milijuna kuna, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 16,93%. Za realizaciju u drugom polugodištu 2021./2022. godine proračunom Primorsko – goranske županije osigurano je ukupno 3,1 milijun kuna, od kojih udio PGŽ-a iznosi 534 tisuće kuna. Ukupno je uključeno 95 pomoćnika u nastavi za 100 učenika s teškoćama u razvoju u ukupno 24 osnovne i 9 srednjih škola, odnosno 73 pomoćnika u osnovnim školama i 22 pomoćnika u srednjim školama.

Zamjenica je podsjetila da od danas do petka 28. siječnja 2022. traju upisi u prve razrede osnovnih škola za djecu rođenu od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2016. Ukupno je 2 729 prvašića, 56 više nego prethodne godine.

Na pitanje novinara o situaciji u Mrtvaškoj, zamjenica Medarić odgovorila je da je izrađen prijedlog snižavanja visine rive sukladno zahtjevima mještana Ilovika koji je upućen u SAFU na odobrenje. O zahtjevu za pristankom za vrijeme radova predstoji još jedan razgovor s izvođačima za koji se nada da će ići u pozitivnom smjeru. Podsjetila je kako je djeci i starijima osiguran prijevoz i privremeno pristanište u Mrtvaškoj, a liniju financira Grad Mali Lošinj.

Raspisana su dva natječaja Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, kazao je resorni pročelnik Mladen Brajan. Javnim pozivom za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima financiraju se tri mjere ruralnog razvoja, podrška razvoju novih i malih poljoprivrednih gospodarstva, razvoj i obnova stočnog fonda na području Gorskog kotara i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Ukupno je osigurano 700 tisuća kuna, a moguće je ostvariti od 50 do 80 posto potpore u minimalnom iznosu od 10 tisuća kuna do maksimalnih 40 tisuća kuna. Prilikom bodovanja prednost će imati mladi poljoprivrednici, koji planiraju ulagati na području Gorskog kotara te u trenutku podnošenja zahtjeva imaju veću ekonomsku veličinu, a planiraju ulaganje u nasade autohtonih sorti i/ili uzgoj autohtonih pasmina.

Milijun kuna osigurano je za javnu turističku infrastrukturu, a na javni poziv gradovi i općine iz PGŽ-a mogu aplicirati sufinanciranje izgradnje nove ili uređenje postojeće infrastrukture te izradu dokumentacije čime se žele osigurati visoka spremnost projekata za kandidiranje na nacionalnu razinu, dodao je Brajan.

Danas je u našoj županiji 65 novooboljelih, a 739 osoba je ozdravilo tako da se broj aktivnih slučajeva smanjio za 675 i  trenutno iznosi 9219 osoba, izvijestila je epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Danijela Lakošeljac.

Tijekom nedjelje ukupno je laboratorijski obrađeno 695 uzoraka briseva od kojih je 9,35 posto pozitivnih. Gledajući teritorijalno, 52 novooboljele osobe su iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, 7 sa Crikveničko- vinodolske regije, 3 s otoka Krka, 2 sa Liburnijskog područja te 1 iz GK. Najveći broj novooboljelih osoba, njih 32, pripadaju skupini radno aktivne populacije, 17 mlađim dobnim skupinama te 16 populaciji starijoj od 65 godina.

Usprkos velikom broju novozaraženih od 4. siječnja, odnosno početka 5. vala epidemije nije došlo do porasta hospitaliziranih osoba. Tako se na današnji dan u KBC-u Rijeka od bolesti Covid 19 liječe 102 pacijenta od kojih je sedam na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana preminulo je, nažalost, još troje necijepljenih osoba, dvije s prebivalištem u PGŽ-u te jedna iz Istarske županije.

Kako je istaknula dr. Lakošeljac  među 16.000 novooboljelih, koliko ih je zabilježeno u petom epidemijskom valu, veoma je malo, svega 7,4 posto osoba koje su cijepljene booster dozom. I dalje se građani mogu cijepiti svakodnevno od 8 do 18.30 sati bez prethodne narudžbe, kao i subotom od 8 do 18.30 sati u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na Mlaki.

Do sada je u PGŽ-u cijepljeno 70,41 posto odraslog stanovništva po čemu smo u samom vrhu, no tek 33,58 posto primilo je treću dozu. U proteklom tjednu među oboljelima je i 676 učenika, najviše čak 520 osnovnoškolaca. U samoizolaciji je 3.266 učenika i 183 razredna odjeljenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari