TUGA I NEVJERICA

Krk, Rijeka, Kvarner…. u šoku: Franjo Toljanić je zauvijek otišao, oplakuju ga obitelj, prijatelji, suradnici

Proslavljeni hrvatski vinar i poznati ugostitelj Franjo Toljanić poginuo je u tragičnoj nesreći na svom rodnom otoku Krku. Jedna kobna sekunda, jedan trzaj motocikla i dogodila se strašna tragedija

Tragična prometna nesreća u Vrbniku na otoku Krku odnijela je život jednog od najuglednijih hrvatskih vinara, Franje Toljanića. Iza sebe je ostavio veliku obitelj – suprugu Katarinu i njihovo dvanaestero djece

Prometna nesreća dogodila se nešto prije 20 sati, a nije dugo trebalo da se cijelim otokom, ali i puno šire, pročuje da je otišao veliki vinar.

Franjo Toljanić, poznati vinar, ugostitelj i hotelijer iz Vrbnika na otoku Krku bio je proizvođač vrhunskog vina Žlahtina, vlasnik hotela Gospoja, ali i ono najvažnije – otac čak dvanaestero djece.

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA 2018. godine dodijelio mu je iznimno prestižnu nagradu za menadžera godine. Zapošljavao je pedesetak ljudi, u sezoni i znatno više. Vrlo uspješan vinar i poduzetnik, nastavio je obiteljski posao koji je osnovao njegov pokojni otac, a sa svoje dvije sestre te njihovim obiteljima vodio je  poznate obiteljske vinarije Gospoja, vinoteke Gospoja te pizzeriju i konobu Žlahtina te vinotel.

Od sinoć, Franju Toljanića oplakuju obitelj, prijatelji, suradnici…

“Dragi naš Franjo, neizmjerno sam tužan i duša mi se grči, izgubili smo velikog vinara, poduzetnika i hotelijera, divnog čovjeka i oca dvanaestero djece. Čuli smo se posljednjih mjeseci nekoliko puta tjedno, savjetovali jedno drugog u ovoj situaciji… Bol je u našim srcima, iskrena sućut brojnoj obitelji i rodbini”, oprostio se dirljivim riječima jedan od brojnih prijatelja prerano preminulog Franje Toljanića.

Tužna vijest brzo je obišla Krk, Rijeku i cijelu županiju.

Društvene mreže prepune su izraza sućuti, nevjerica i tuge bliskih suradnika i prijatelja obitelji Toljanić.

“Nije imao ni vile ni jahte ni luksuzne automobile, ništa čime bi ugodio sebi. Vjerovao je u snagu obiteljskog zajedništva, ali i rado okupljao kolege, nesebično dijelio ideje, bio je inicijator stvaranja klastera malih obiteljskih hotela otoka Krka i potpornih djelatnosti. Svojim primjerom je pokazao kako poljoprivreda i turizam trebaju ići zajedno, “ruku pod ruku” kao nerazdvojna cjelina. Franjo je bil pravi muž i čovičina.” napisao je u svojoj objavi na Facebooku njegov veliki prijatelj i suradnik Nedo Pinezić.

Obiteljski čovjek, Franjo Toljanić bio je posvećen obitelji i poslu, oženio je Katarinu, sestru svećenika Zlatka Sudca, s kojoj je podigao 12-tero djece.

Još jučer planirao je nove poduzetničke poteze.  Na Tržnici Vežica otvorena je Butiga Gospoja.

Najveći uspjeh je obitelj

“Obitelj i djeca su najveće blago i svako dijete je novi izazov i blagoslov. Kroz njih ostvarujemo našu ljubav i živote te dišemo punim plućima. U životu je najbitnije posložiti prioritete, a za nas je obitelj uvijek na prvome mjestu. To je to što je čisto i darovano te što životu daje smisao”, kazali su supružnici Toljanić listu 24 sata prije dvije godine nakon što su dobili i 12. dijete.

Mladi bračni par upoznao se još u srednjoškolskim danima, otkad su postali nerazdvojni. Imati toliko djece, kazivali su, nije bio nikakav zajednički plan, nego nešto što je ishod njihove međusobne ljubavi, poštovanja, tolerancije i razumijevanja.

“Nema te mjere i tog novca koji može parirati bogatstvu koje nam pruža naša obitelj. Iako sam do sada uspio u mnogim zacrtanim poslovnim ciljevima i na dobrom sam putu ispuniti ih još, najveći cilj mi je djecu odgojiti u poštene, dobre i zadovoljne ljude. Samo zadovoljan čovjek može normalno funkcionirati i biti od koristi našem cjelokupnom društvu” kazivao je Toljanić.

“Mnogi moji prijatelji ‘bježe’ od kuće i viču kako jedva čekaju malo se maknuti od svoje žene i djece, ali kod mene je situacija zapravo obrnuta. Ja jedva čekam vratiti se doma svojoj obitelji”, kazao je tada za 24 sata Franjo Toljanić.

Nažalost, Franjo Toljanić više se neće vraćati svojoj obitelji, prijateljima i suradnicima, ali će ostati vječno u njihovim srcima kao čovjek koji je ostavio snažan i trajan pečat na svakome tko ga je poznavao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari