NOVO U KAZALIŠTU

HNK ZAJC: Uskoro kazališna galerija Zajc i pogled na Klimta

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kazališna galerija „Zajc“ bit će izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština, a projekt će se realizirati u fazama

“Iznimno bogata i zanimljiva povijest riječkog Kazališta uvijek je intrigirala našu publiku, ona je upisana u riječki identitet, važna Riječanima i atraktivna turistima. Odlučili smo tu priču o povijesti kazališta ispričati na zanimljiv način – pokazati kostime, rekvizitu, fotografije važnih predstava, dokumente i nacrte iz vremena izgradnje kazališta, priče o zaslužnim ljudima koji su ga stvarali, ali i uključiti gledateljice i gledatelje…”, poručuju iz HNK Ivana pl. Zajca.

Kazališna galerija „Zajc“ bit će izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština, a projekt će se realizirati u fazama.

Rezultati prve faze odnosno prvi postav moći će se razgledati već tijekom ljetnih mjeseci, a izložit će važne dokumente, fotografije i predmete iz kazališnih radionica poput kostima, vlasulja, rekvizita te ponuditi zanimljiv i edukativan uvid u bogato naslijeđe i užurbanu svakodnevicu riječkog Kazališta.

U kasnijim fazama planirana je modernizacija galerije i digitalno opremanje izložbe, koje je prijavljeno na natječaj Kreativne Europe, a Kazališna galerija „Zajc“ bit će potom izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština na interaktivan način, koristeći nove tehnologije i audiovizualne materijale.

Kazališna publika imat će važnu ulogu u stvaranju ove izložbe jer će njihova osobna iskustva i uspomene, kroz digitalne priče, unijeti novu dimenziju interakcije grada i njegova kazališta.

Izložba će, osim priče o tome kako je kazalište nastalo i tko je zaslužan za rad kazališta tijekom proteklih desetljeća, prikazati i različite “priče iza pozornice” odnodno uvid u kreativne procese koji prethode predstavama ili ih prate: radu kazališnih radionica, tehnike, izrade kostima, scenografije, osmišljavanju svjetla, pokreta…

Kazališna galerija, svojevrsni mali kazališni muzej, bit će smještena na posebno zanimljivom mjestu: oživjet će se i urediti prostori kazališta koji trenutno nisu dostupni publici ili se ona njima rijetko kreće: paralelno stubište do galerije koje je već neko vrijeme zatvoreno za publiku, ali i prostori na vrhu kazališne zgrade – ispred ulaza u galeriju te sama galerija (kazališni balkon) koju će preurediti tako da se s nje, kao svojevrsnog kazališnog “vidikovca”, idealnog mjesta mogu vidjeti iznimna umjetnička djela koja nas izdvajaju na svjetskoj umjetničkoj karti: originalne stropne slike Gustava Klimta te njegova brata Ernsta i Franza Matcha.

No, za to će ipak trebati pričekati sljedeću godinu i povratak slika, nakon restauracije i izložbe „Nepoznati Klimt“ u Muzeju grada Rijeke, na njihovo originalno mjesto, oko velikog lustera u središnjem dijelu stropa gledališta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari