HRVATSKA SE CRVENI

Video | Kvarner na udaru snažnih vjetrova, puše orkanska bura: HAK ima upozorenje za vozače

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i olujni, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima

Tjedan je počeo osjetno hladnije, ne samo zbog temperature, već i zbog jakog, na udare olujnog, sjeverca i orkanske bure na moru.

U utorak će i dalje biti vjetrovito te u većini krajeva promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima s najvišim dnevnim temperaturama od 2 do 8, a na Jadranu između 8 i 14 Celzijevih stupnjeva, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Uz više oblaka moguće su slabe oborine, malo kiše na krajnjem jugu i istoku zemlje, a u Lici malo snijega, kojeg povremeno može biti i na istoku. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i olujni, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima.

Posvuda vrlo hladno

Ujutro i prijepodne vrijeme će biti djelomice vedro, uz više oblaka na krajnjem istoku i jugu zemlje. U gorskim područjima postoji mogućnost za slabu susnježicu i snijeg, opširnija je prognoza Danas.hr. Tek koja kap u Podunavlju i na širem dubrovačkom području. Vrlo vjetrovito uz jak sjeverac, na moru olujnu na udare orkansku buru, osobito pod Velebitom. Posvuda će biti vrlo hladno, a na moru će se na buri činiti i iznimno hladno.

Poslijepodne će u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj biti promjenjive naoblake, ali i dalje uz sunčana razdoblja. Vrijeme suho, ali vjetrovito i još hladnije s temperaturom oko 6 ili 7 stupnjeva.

Na istoku pretežno, ponegdje i potpuno oblačno. Uglavnom suho uz mogućnost malo kiše oko Podunavlja. Umjeren i jak sjeverni vjetar će malo oslabjeti, no svejedno će i biti hladno.

U Dalmaciji se očekuje promjenjivo vrijeme. U zaobalju će biti više oblaka, a uz granicu s BIH može biti i lokalno susnježice. U višem gorju snijeg. Bura će malo popustiti potkraj dana, ali ostat će jaka i olujna pa će se činiti da je vrlo hladno.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano uz više oblaka u gorju, a u Lici je moguća i koja snježna pahulja. Potkraj dana bit će manje vjetrovito, ali vrlo hladno.

Crveni alarm za veći dio zemlje

DHMZ je izdao crveno upozorenje za cijelu obalu i zaleđe. Narančasto upozorenje izdano je za gospićku regiju i zapadnu obalu Istre.

Izvor:DHMZ

Idućih dana vrijeme primjerenije proljeću, uz koju kap kiše

Idućih dana na kopnu će biti stabilnije vrijeme. U početku prilično hladno, osobito ujutro uz mraz, koji će najčešći i najizraženiji biti u četvrtak nakon noćnog barem djelomičnog razvedravanja. Od petka osjetno ugodnije, a tijekom vikenda vrijeme primjerenije proljeću uz poneki kraći pljusak.

Na Jadranu će idućih dana bura slabjeti, zamjetnije tek u četvrtak pa slijedi ugodnije vrijeme, osobito tijekom vikenda. Na širem riječkom području moguća je koja kap kiše.

HAK: Zbog olujnih udara bure zabrane i ograničenja, a poteškoće i u pomorskom prometu

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima pa je na snazi niz zabrana i ograničenja u prometu za pojedine skupine vozila, a u prekidu su i brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, upozoravaju u utorak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Za sva vozila, osim za osobna, mogući i preporučeni pravci iz unutrašnjosti u smjeru Dalmacije i obrnuto su autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Knina i Kistanja: čvor Sveti Rok-Gračac-Knin-Kistanje-Benkovac-čvor Benkovac i obrnuto te državnom cestom DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split i obrnuto.

Zbog vjetra, za sve skupine vozila zatvoreni su dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (preporučeni obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina. Zatvorena je i Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar DC3) te državne ceste Solin-Klis i Gračac-Obrovac-Karin.

Na Mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić i između mjesta i GP Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja, autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće te lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Poteškoće i u pomorskom prometu

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Šibenik-Kaprije-Žirje, Sumartin-Makarska, Split-Supetar, Sućuraj-Drvenik, Ploče-Trpanj i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ;.

I katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Šibenik-Kaprije-Žirje, Ubli-Korčula-Dubrivnik, Split-Rogač-Milna, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Vis-Hvar-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli te Split-Hvar-Korčula u prekidu su kao i brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko i Orebić-Korčula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari