PREDSTAVLJAMO FINALISTE 16. GENERACIJE STARTUP INKUBATORA RIJEKA

Kvarnerski ravioli – autentični okusi domaće proizvodnje

Foto: Nirmal Kar Hadzic.jpg

U studenom prošle godine troje zaljubljenika u domaću kuhinju započelo je rad na svojoj poduzetničkoj ideji unutar programa Startup inkubatora

U središtu svega stoji omiljena vrsta tjestenine – ravioli, koji u kreativnim rukama začetnika ideje postaju autohtoni brend – Kvarnerski ravioli. Ručno rađeni, u različitim oblicima i u raznim lokalnim okusima, bez aditiva, konzervansa i umjetnih boja, Kvarnerski ravioli predstavljaju gurmansku poslasticu namijenjenu istinskim ljubiteljima tjestenine koji vole i podržavaju domaću proizvodnju. Ovo je ukusna priča koju potpisuju Sandra Brižić, Josip Vuković i Karlo Vuković, nakon koje biste mogli i ogladniti.

Ravioli su u vašim rukama od jela postali biznis. Kako je počela priča o Kvarnerskim raviolima?

Naša priča nastala je iz čiste ljubavi prema gastronomiji. Sve je počelo eksperimentiranjem s namirnicama i kuhanjem u krugu obitelji i prijatelja. S obzirom da iz vlastitog iskustva znamo da je tržišni udio industrijske tjestenine golem, odlučili smo pronaći prostor i za naš proizvod.

Tko je sve u timu i koje zadatke ima?

Na čelu je Josip Vuković koji ima dugogodišnje radno iskustvo u restoranima od Dubrovnika do Kvarnera te inozemno iskustvo stečeno u Francuskoj. U timu je zadužen za proizvodnju, distribuciju, logistiku i druge aktivnosti. Sandra Brižić je zadužena za proizvodnju i operativnu podršku, a Karlo Vuković je podrška u proizvodnji i distribuciji. S obzirom da studira financije, on je i naš budući financijski direktor.

Kakvi se sve ravioli pripremaju u vašoj kuhinji? Što je sve potrebno da oni postanu proizvod spreman za tržište?

Sve počinje nabavom namirnica od domaćih OPG-ova. Za punjenje koristimo škampe, vrganje, svježi sir, šparoge, hobotnicu i ostale sezonske namirnice. Za boju tijesta koristimo blitvu, crnilo od sipe, ciklu i tikvu. Raviole izrađujemo u različitim kalupima koje smo sami osmislili, u obliku gljive, škampa, šparoga i mnogih drugih.

Raditi raviole znali ste i prije ulaska u Startup inkubator. Što ste tamo naučili i što je za Kvarnerske raviole u procesu inkubacije bilo najkorisnije?

Raviole smo zaista radili i prije, ali nismo znali kako ih pretvoriti u održiv posao. Startup inkubator nam je pomogao strukturirati cijeli projekt od tržišne analize, poslovnog plana pa sve do dizajna i distribucije. Najkorisnija su nam bila predavanja, odnosno konkretni savjeti od strane vrhunskih predavača pa sve do ljudi koji su prošli sličan put. Također smo stekli i kontakte koji će nam pomoći u sljedećim fazama. Posebno bismo pohvalili djelatnike inkubatora na čelu s Emilijom Vodičkom koji su nam u cijelom ovom procesu nesebično pomagali i motivirali nas za dalje.

Osim sa Startup inkubatorom, surađujete i s Riječkom razvojnom agencijom Porin. To su već dva subjekta poduzetničke infrastrukture Grada Rijeke. U čemu vam pomaže Porin?

S Porinom surađujemo na izradi vlastitih kalupa za raviole u njihovom Tehnološkom laboratoriju Proizvodnog parka Torpedo, uz pomoć 3D tehnologije. S obzirom da su stručni u razvoju proizvoda, njihova tehnička podrška omogućila nam je da od ideje dođemo do prvih kalupa koji su prilagođeni našim punjenjima i vizualnom identitetu. Ova suradnja nam je značajno ubrzala proces razvoja proizvoda i otvorila mogućnosti za njihov daljnji razvoj.

Pokrenuti pogon proizvodnje raviola nije ni jeftino ni jednostavno. Koji su idući koraci i kakav je plan za financiranje cijelog projekta?

Trenutno smo fokusirani na testiranje i usavršavanje svakog detalja, od teksture tijesta i kvalitete punjenja do funkcionalnosti kalupa i ambalaže. Paralelno radimo na prikupljanju sredstava. Dijelom će to biti vlastiti kapital, a dio ćemo nastojati osigurati prijavama na pozive i natječaje. Do kraja ove godine planiramo pokrenuti proizvodni pogon kako bismo što prije krenuli sa stvaranjem brenda koji ima priču, vrijednost i dugoročnu održivost. Temelje gradimo pažljivo i strateški u cilju da osiguramo da ono što radimo ostane vjerno ideji s kojom smo krenuli – autentični ručno rađeni ravioli s Kvarnera.


Startup inkubator Rijeka
pruža besplatnu podršku osobama koje žele razviti svoju poslovnu ideju i postati poduzetnici. Sastavni je dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari