PRIJEKT CARNIVOR DINARICA

LAJK! Velike zvijeri sigurnije kroz PGŽ, postavljena aktivna prometna signalizacija!

Promet predstavlja veliku opasnost jer prometnice presijecaju i razdvajaju staništa životinja

Smanjenje stradavanja velikih zvijeri u prometu jedan je od ključnih ciljeva projekta Carnivor Dinarica koji se provodi na prekograničnom području Gorski kotar i Sjeverna Lika, Javornik-Snežnik i Notranjski trikotnik. Promet predstavlja veliku opasnost jer prometnice presijecaju i razdvajaju staništa životinja.

Postavljanjem aktivne prometne signalizacije, Primorsko-goranska županija uvelike je smanjila mogućnost naleta vozila na divljač i poboljšala povezanost staništa i njihovu sigurnost.

Vozače upozorava elektronski prometni znak ’Divljač na putu’ koji se automatski aktivira u trenutku prisutnosti životinja. Lokacije znakova određene su na temelju stručnog elaborata, a postavljeni su na dvije kritične točke, na državnoj cesti D3 Fužine/Rogozno i D8 kod Jadranova.

Prometni znak radi na solarnu energiju i troši minimalnu količinu energije te ne zagađuje okoliš. Aktivna prometna signalizacija evidentira i broj vozila, te prosječnu i maksimalnu brzinu, a podatke arhivira u aplikaciji koji se mogu oblikovati u razne statistike.

Vrijednost nabavljene opreme iznosi 50 tisuća eura, a nakon isteka pet godina od dovršetka projekta, prometni znakovi će se predati u vlasništvo Hrvatskim cestama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari