PROGRAM UNIRI

Održana tribina Sveučilište za treću dob: jučer, danas, sutra

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba Sveučilište u Rijeci organiziralo je tribinu „Sveučilište za treću dob: jučer, danas, sutra“.

Program „Sveučilište za treću dob“ projekt je kojeg već 12 godina uz podršku i sufinanciranje Grada Rijeke provodi Sveučilište u Rijeci, dio je projekta Grada Rijeke „Rijeka – zdravi grad“, a podrazumijeva neformalan oblik obrazovanja namijenjen osobama treće životne dobi. Osnovni je cilj projekta promocija važnosti socijalne uključenosti i očuvanja kvalitete života u starijoj dobi, odnosno osobama starijima od 55 godina, a održivošću ovog projekta Sveučilište u Rijeci približava sveučilišnu zajednicu svojim sugrađanima kojima se omogućava informiranje o spoznajama iz različitih znanstvenih i umjetničkih područja.

Gosti tribine koja je održana na Kampusu bili su rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, njezin prethodnik na mjestu rektora Pero Lučin, bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, umirovljena profesorica i predsjednica savjeta Kluba Sveučilišta za treću dob Jasna Krstović i inicijatorica programa i njegova polaznica Jagoda Mozetić.

Kako je istaknula rektorica ovaj program osim edukativnog djela potiče i međugeneracijsku solidarnost i uključivost i usmjeren je na podizanje kvalitete života osoba starije životne dobi. „Tijekom 12 godina trajanja programa imali smo više od 1000 polaznika. Nastava se provodi u ciklusima od 10 do 20 školskih sati na neku izabranu temu, a po svakom ciklusu imamo 30 do 50 polaznika. Svake godine naše polaznike pitamo o kojim temama bi željeli razgovarati i prema trenutnom iskustvo najveće zanimanje izazivaju teme iz psihologije, ali i umjetnosti, u vrijeme pandemije kada se program provodio u on line obliku najveći interes bio je, naravno, za zdravstvene teme, ali i teme iz područja neuroznanosti, biotehnologije, istraživanja lijekova. Naši sugrađani starije životne dobi pokazuju veliki interes za sudjelovanje u ovom programu i to me iznimno veseli“, rekla je Prijić Samaržija.

Prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karle Mušković, Grad Rijeka od samog početka sufinancira provođenje ovog programa, a to će nastaviti činiti i u budućnosti. „Prepoznali smo potrebe naših građana treće životne dobi i podupiremo ovaj projekt koji zasigurno podiže kvalitetu njihovih života. Zadovoljstvo polaznika je veliko, iskustva su mahom pozitivna i vjerujem da će tako biti i dalje. Projekt je kroz godine rastao, ne samo po broju polaznika već i po temama koje su zastupljene kojih je sve više i sve su raznolikije“, istaknula je Mušković.

I.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari