Lista za Rijeku i Demokratski savez Srba osudili premještanje HOS-ove spomen ploče u Novsku

Političke stranke Lista za Rijeku i Demokratski savez Srba u ponedjeljak su, na zajedničkoj konferenciji za medije u Rijeci osudili premještanje spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca u Novsku

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ustvrdio je da ponašanje Vlade RH u ovom slučaju pokazuje da temeljne europske i građanske vrijednosti i prava u Hrvatskoj postaju predmet političke trgovine.

Dodao je kako svugdje u svijetu postoje ekstremisti, ali da je u demokratskim sustavima uobičajeno, sukladno prešutnom sporazumu relevantnih političkih snaga, da se oko tih ekstremističkih skupina stvara “sanitarni koridor, da se njima ne razgovara, niti ne računa na njihove glasove”.

Po njegovu mišljenju Ministarstvo uprave je “pogrešno protumačilo Ustav u ovom slučaju” jer bi, kako je naveo, ispravno bilo odluke temeljiti na odredbi o kažnjivosti pozivanja ili poticanja na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju. A, kako tvrdi, to se odnosi na javno isticanje pozdrava Za dom spremni!

On je izrazio nadu da regionalna tijela u Primorsko-goranskoj županiji u vezi sa sličnim zahtjevima neće postupati po rješenju Ministarstva uprave, već će postupiti izravno primjenjujući Ustav.

– Ustavno-pravni stručnjaci, a među njima i Sanja Barić, ocijenili su su sva državna tijela pa tako i lokalne i regionalne samouprave bez obzira na sporno mišljenje Ministarstva uprave dužna izravno primjenjivati ustav koji nedvosmisleno zabranjuje promicanje govora mržnje, rekao je.

Predsjednik Demokratskog saveza Srba Jovica Radmanović izrazio je žaljenje što su, kaže, u odluci o premještanju ploče sudjelovali i predstavnici nacinalnih manjina kao koalicijski partneri.

Posebno se osvrnuo na Milorada Pupovca rekavši, uz ostalo, da Pupovac ne zastupa interese Srba u Hrvatskoj, jer inače ne bi sudjelovao u omalovažavanju Srba u Jasenovcu spomen pločom. Radmanović je ustvrdio i da je Pupovac licemjeran, da dugi niz godina djeluje destruktivno za Srbe u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari