UKUPNO 175.000 KUNA: Grad Rijeka i FIPRO dodijelili bespovratne subvencije za komercijalizaciju inovacija

Foto: ilustracija

Potpisom ugovora u sufinanciranju, Grad Rijeka i Zaklada za financiranje izrade prototipova FIPRO dodijelili su bespovratnih 175 tisuća kuna namijenjenih komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga četiriju riječkih inovatora

Ugovor je u ime Grada Rijeke potpisao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ispred Zaklade FIPRO upravitelj Boris Golob, dok su ugovore sa Zakladom potpisali krajnji korisnici sredstava koji su ostvarili pravo na sufinanciranje temeljem Javnog poziva za sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Javni poziv raspisan je s ciljem poticanja postojećih ili budućih poduzetnika na ulaganja u razvoj i komercijalizaciju inovacija kao preduvjet za povećanje konkurentnosti na tržištu.

Dodijeljene bespovratne subvencije za komercijalizaciju inovacija (Foto Grad Rijeka)

„Inovacije su jedan od značajnih elemenata razvoja poduzetništva. U Rijeci ima puno inovatora, što potvrđuju i brojne nagrade na raznim natjecanjima, no često se inovacije ne uspiju probiti na tržište upravo zbog nedostatka inicijalnih sredstava za pripremu ideje za komercijalizaciju. Stoga smo i raspisali ovaj natječaj te vjerujem kako će dodijeljena sredstva pomoći poduzetnicima,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Upravitelj Zaklade Golob kazao je kako su bespovratna sredstva dodijeljena poduzetnicima koji su već sa svojim proizvodima i uslugama izašli na tržište ili su blizu komercijalizaciji svojih proizvoda, izražavajući uvjerenje kako će pomoću dobivenih subvencija moći brže ostvariti svoje poslovne planove te na taj način omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Od 13 prijavljenih projekata povjerenstvo izabralo četiri najbolja kojima će biti dodijeljene nepovratne subvencije. Ukupno je dodijeljeno 174.228 kuna, od čega je Grad Rijeka osigurao 150 tisuća kuna, a Zaklada FIPRO dodatnih 24.288,00 kuna.

Najveća moguća potpora, u visini od 50 tisuća kuna, dodijeljena je tvrtka E-Glas vlasnika Miroslava Vrankića za projekt „Upravljanje okolinom za osobe s invaliditetom uz pomoć pogleda i glasa“. Tek nešto manje, 49.228,00 kuna subvencija dobit će Robert Basan za daljnji razvoj web-platforme MATDAT, koja se razvila iz 2010. godine pokrenute baza podataka o konstrukcijski relevantnim materijalima za primjenu u inženjerskim proračunima i razvoju proizvoda.

Tvrtki Veritec Holding u vlasništvu Damira Grgića, koji se bavi stvaranjem branda inovativnih proizvoda za pomoć u pripremi hrane, dodijeljeno je 40.000,00 kn za, odnosno projekt „Pomagalo za jednoliko pečenje riba u pećnici“. Za širenje proizvodnje prirodnih sredstva za čišćenje i pranje rublja pod nazivom „pero®“ poduzeću Hortiriviera Davora Ćikovića dodijeljeno je 35 tisuća kuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo Andrija Vitezić te prorektor za financije Sveučilišta u Rijeci Davor Vašiček.

Grad Rijeka i Zaklada FIPRO ove su godine po prvi put zajednički raspisali javni poziv za dodjelu sredstva za komercijalizaciju inovativnih proizvoda i usluga, iako samostalno već godinama podupiru inovatore u izlasku na tržište.

Naime, Grad Rijeka je tu mjeru uspostavio još 2014. godine u okviru Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, no analizom dosad dodijeljenih subvencija uvedene su novosti kako bi se bolje odgovorilo na potrebe poduzetnika, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Tako je raspisan samostalan javni poziv u suradnji sa zakladom FIPRO, koja je provela sve pripreme i postupak ocjenjivanja pristiglih zahtjeva za sufinanciranjem te je omogućeno na Javni poziv jave i fizičke osobe, pod uvjetom da registriraju gospodarski subjekt ako ostvare pravo na subvenciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari