LISTA ZA RIJEKU: Rijeka se treba kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove

Rijeka se treba kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove, poruka je današnje tiskovne konferencije Liste za Rijeku na kojoj je govorio kandidat stranke za gradonačelnika Danko Švorinić sa suradnicima

Lista za Rijeku je inicijativu pokrenula još u prosincu prošle godine. S obzirom na izlazak Velike Britanije iz EU, novi domaćin agencije koja se trenutno nalazi u Londonu, bit će najvjerojatnije zemlja članica koja na svom teritoriju nema sjedište nijedne europske agencije, a Hrvatska je jedna od takvih.

Dobrobiti zemalja i gradova sjedišta europskih agencija su mnogobrojni. Europska agencija za lijekove trenutno ima 890 zaposlenih, a upravlja godišnjim proračunom od oko 300 milijuna eura. Sjedište EMA-e u Londonu prostire se na 265.450 četvornih metara, njihovu zgradu samo u 2015. godini posjetilo je 336 tisuća znanstvenih eksperata, pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

Inicijativu su podržali hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić te predsjednik upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani, a Lista za Rijeku je počela lobirati i preko europarlamentaraca European Free Alliancea. Izostala je međutim bilo kakva službena rekacija Grada Rijeke, a u međuvremenu je kandidaturu najavio Zagreb.

– Tražim od odgovornih da po ovom pitanju ulože barem pet posto energije koja je uložena primjerice u projekte Mediteranskih igara jer bi korist ovakvog projekta za naš grad bila nemjerljiva, poručio je Švorinić.

– Čak i da se na kraju dobije domaćinstvo, ovakvim inicijativama pozicioniramo Rijeku kao poslovno središte i središte farmaceutske industrije, zaključio je Švorinić uz konstataciju da su za dva mjeseca izbori nakon kojih će u novom odnosu snaga Lista za Rijeku i on osobno realizirati ovu inicijativu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari