LEGENDARNI ČELNIK HNK RIJEKE

Ljubomiru Španjolu-Pandeli nagrada za životno djelo Grada Rijeke

Gradsko vijeće donijelo je odluku o dobitnicima javnih priznanja Grada Rijeke za 2023. godinu, dodijelivši nagradu za životno djelo Ljubomiru Španjolu-Pandeli.

Nakon provedenog javnog poziva, Odbor za javna priznanja raspravljao je o 17 pravovaljano pristiglih prijedloga te gradonačelniku predložio da se u 2023. godini dodijeli devet javnih priznanja Grada Rijeke.

S prijedlogom Odbora složio se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a potom ga je jednoglasno podržalo i Gradsko vijeće.

Ljubomir Španjol-Pandelo – izniman doprinos u razvitku grada Rijeke na području stanogradnje, gospodarstva i sporta.

Dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo u 2023. godini je Ljubomir Španjol-Pandelo za izniman doprinos u razvitku grada Rijeke na području stanogradnje, gospodarstva i sporta.

Kako stoji u obrazloženju kandidature, koju su podnijeli HNK Rijeka, Novi list i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, radi se o čovjeku koji je na moderan, sebi svojstven način ispreplitao gospodarstvo i sport, što je u tadašnjem političkom uređenju bila poprilična nepoznanica.

Rođen 1933. godine na Rabu, 1949. godine počinje raditi u Luci Rijeka. Zahvaljujući Ljubi Španjolu postavljen je model moderne stanogradnje putem kojeg se izgradilo na stotine stanova čime je problem stambenog zbrinjavanja u Luci bio skoro u cijelosti riješen.

Istodobno nogometni klub Lučki radnik pretvara u sportsko društvo čiji sportaši postižu zapažene rezultate u mnogim sportovima, što prepoznaje i NK Rijeka. Tako je Španjol 1972. godine postao predsjednikom NK Rijeke, nakon čega je uslijedilo jedno od najblistavijih desetljeća u povijesti kluba s Kvarnera.

Model njegove stanogradnje stvorio nova riječka naselja

Tvrtku Adriamont osniva 1971. godine, holding Adriagradnja 1976. godine, a model njegove stanogradnje stvara čitava nova riječka naselja poput Srdoča, Drenove, Škurinja, Marčeljeve Drage.

Ne smije se zaboraviti ni njegova vrlo važna uloga u podupiranju kulturnog stvaralaštva ovog kraja i projekt osnivanja Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i uređenja rodne kuće lvana Matetića Ronjgova u kojoj je i smještena Ustanova, a koje je realizirano suradnjom Adriagradnje i HNK Rijeka te na taj jedinstven način spojila gospodarstvo, sport i kulturu u Gradu Rijeci.

Dio tog poslovnog modela se ogleda i na samom stadionu Kantrida koji 1978. godine dobiva najmoderniju rasvjetu. Iste godine postaje i predsjednikom HNS-a, da bi na toj funkciji ostao do 1981.godine.

„Na žalost, zbog nerazumijevanja njegovih gospodarskih iskoraka kao i organizacijskih modela unutar sporta, nailazi na nerazumijevanje vladajućih struktura Općine Rijeka, tako da je poslovnu karijeru do umirovljenja proveo u Novom Sadu. Jedan je od najuspješnijih predsjednika HNK Rijeka, uvijek prisutan, nikad nametljiv, sposoban sportski diplomat, upornošću i strpljivošću digao je klub iz 2. u 1. prvu ligu i stvorio jedan od najorganiziranijih klubova Jugoslavije. On je čovjek s vizijom, karizmom, duhovni vođa koji smišlja, pokreće i organizira, tvorac europske Rijeke na sportskoj i ekonomskoj razini koji je osnažio ekonomsku strukturu Kluba“, stoji u obrazloženju nagrade Ljubomiru Španjolu-Pandeli.

Zaslužni građani i udruge – dobitnici Zlatnih plaketa i godišnjih nagrada

Odlukom Gradskog vijeća Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobili su Udruga Depaul Hrvatska za značajan dugogodišnji doprinos u području socijalne skrbi i promicanju ljudskih prava kao i temeljnih vrijednosti te Udruga Pro Torpedo za izuzetan doprinos istraživanju, valorizaciji, promicanju i očuvanju industrijske baštine Rijeke i Hrvatske.

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su Ivica Nikolac za doprinos promicanju fotografske umjetnosti, međunarodnu promidžbu riječkih umjetnika te stručni rad s djecom i mladima u području fotografije u Rijeci i šire; Slobodan Čegar za vrhunska sportska ostvarenja na državnom prvenstvu i unapređenje sporta dizanja utega u Rijeci; Sandro Bastiančić za izuzetan dugogodišnji doprinos na domaćoj glazbenoj sceni te kao dobitnik nacionalne nagrade kantautor godine; Luči Vidanović za maštoviti te inovativni lutkarski i scenografski izričaj predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka; Zoran Žmirić za iznimne umjetničke književne kvalitete koje obogaćuju kulturni život Rijeke i pronose ime grada diljem Europe te dr. sc. Bojana Ćulum Ilić za značajan doprinos razvoju suradnje sveučilišta i lokalne zajednice.

Predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj, ujedno i predsjednica Odbora za javna priznanja čestitala je svim dobitnicima javnih priznanja, istaknuvši kako je Odbor imao težak zadatak između predloženih kandidata izabrati dobitnike nagrada Grada Rijeke, budući da su svi predloženi kandidati zaslužili Rijeku.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

Dobitnicima javnih priznanja nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se planira održati 12. lipnja u povodu obilježavanja Dana grada Rijeke.

Sjednica Gradskog vijeća nastavlja se raspravom o prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu te izvješćima o izvršenju programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture te izvršenju Plana raspodjele sredstava za komunalne prioritete na području mjesnih odbora za 2022. godinu.

Gradsko vijeće danas će raspravljati i o prijedlogu Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku godinu 2023./2024., prijedlogu izmjena Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke “AmbasadoRI odgoja i obrazovanja” te prijedlogu odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari