LOKALNI IZBORI

Lokalni izbori 2021.: Ministarstvo poziva birače da provjere svoje podatke u registru birača

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uoči predstojećih lokalnih izbora, Ministarstvo pravosuđa i uprave pozvalo je birače da pregledaju svoje podatke u registru birača te do 5. svibnja podnesu zahtjev za dopunu ili ispravak podataka.

U nedjelju, 16. svibnja 2021. godine, održat će se izbori za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave.

Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar  birača mogu se podnositi do srijede 5. svibnja 2021. godine u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača prema mjestu prebivališta, u radno vrijeme nadležnog upravnog tijela. Birači grada Rijeke mogu izvršiti uvid u registar birača u Upravnom odjelu za opću upravu i upravljanje imovinom PGŽ, Rijeka, Riva 10, soba 120, I kat. Informacije se mogu dobiti na telefon 354-443, 354-445 od 08,30 do 15,30 sati ili putem elektroničke pošte, e-mail adrese: izbori@pgz.hr.

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina odnosno pripadnici hrvatskog naroda, koji će do dana održavanja izbora napuniti 18 godina da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim upravnim tijelom zaključno do srijede, 5. svibnja 2021. godine.

Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.  Iznimno, samo birači koji nisu upisani u registar birača, prilikom izdavanja potvrde za glasovanje na dan izbora, mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta te koji imaju važeću osobnu iskaznicu.

Napominje se da se osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020. godine, kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, smatraju važećima pa će birači, kojima je osobna iskaznica istekla počevši od 11. ožujka 2020. godine, biti u popisu birača.

Birači za koje se, prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta birača.

Više informacija na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave i Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari