BORBA S KORONAVIRUSOM

Medicinsko osoblje riječkog KBC-a na izmaku snaga; Uvodi se videonadzor pacijenata…

Foto: Mateo Levak/Riportal

Hrvatske bolnice su pod sve većim pritiskom, a zbog velikog broja pacijenata ona karlovačka će od danas raditi samo za hitne i onkološke pacijente.

“Ljudi koji dolaze s obostranim opsežnim upalama pluća koje često puta nažalost sada viđamo da su prisutni kod mlađih pacijenata koji razvijaju kliničku sliku koja se pogoršava pa čak kroz nekoliko sati, brzo znaju završiti na visokim protocima kisika, a neki i na respiratorima”, ističe Srića.

Više u VIDEOPRILOGU:

Karlovačka opća bolnica od sutra reducira hladni pogon. Koliko je stanje teško osjetilo se kad je pomoć volontera tražila pulska bolnica. Od toga su ipak odustali, no apelirali su na pridržavanje mjera baš kao i ministar Beroš prilikom jučerašnjeg obilaska riječke bolnice.

“Stoga bih želio apelirati na sve, a poglavito naše mlade da se sjete ovih bolesnika prilikom prisustvovanja nekim većim druženjima, prilikom nenošenja maske ili prilikom negiranja ove globalne ugroze”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Liječnici i medicinsko osoblje riječke bolnice na izmaku su snaga, a da im bude lakše uvode i videonadzor pacijenata.

“Radi se o kameriranom sustavu gdje je veća sigurnost za bolesnika jer u svakom trenutku znamo što se s kojim bolesnikom događa i to naravno štedi opremu i osoblje pogotovo ovaj deficitarni srednji kadar”, kaže predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Rijeka Alen Protić.

A ako brojke hospitaliziranih i dalje budu rasle, osjetit će se to i na radu drugih odjela.

“Splitska bolnica je organizirana na način da se druge djelatnosti moraju reducirati da bi se proširili kapaciteti covid bolnice. U ovom času smo tu gdje jesmo i nije potrebno na taj način, ako se tako dogodi mi ćemo se opet na taj način ponašati”, istaknuo je Ivić.

Na isti način rade i ostale bolnice. Ono što je sigurno je da hitni i onkološki pacijenti manjak kapaciteta i medicinskog osoblja neće osjetiti, no svi ostali bi mogli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari