LOVRANAC ROLAND VLAHOVIĆ NAJBOLJI: Pogledajte „Pegasus“, najljepšu maketu 21. Državnog natjecanja brodomaketara u Rijeci!

 

 

Nagrađivani lovranski brodomaketar Roland Vlahović osvojio je novih pet medalja na 21. Državnom natjecanju brodomaketara. Od danas do 6. svibnja otvorena izložba radova!

pegasus

Najbolje ocijenjena maketa 21. Državnog natjecanja brodomaketara je HMN Pegasus, rad Rolanda Vlahovića koji je ukupno osvojio pet medalja – dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu!

Olivera Stanić i Roland Vlahović

Na svečanom otvorenju Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2016“, održanom danas u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, proglašeni su najbolji brodomaketari ovogodišnjeg natjecanja a izložba je potom otvorena za sve građane i građanke.

21. Državno natjecanje brodomaketara, koje tradicionalno organiziraju Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Centar tehničke kulture Rijeka, održano se prema pravilima NAVIGA.

21. državno natjecanje brodomaketara_nagrađeni brodomaketari

To znači da su mogli sudjelovati svi brodomaketari s maketama brodova koji su plovili svim svjetskim morima i pod svim svjetskim zastavama. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Luciano Keber (glavni sudac), Mladen Mitić i Krešimir Šurina cijelo nedjeljno popodne procjenjivali su 20 prijavljenih maketa.

Najbolje je ocjenjena maketa broda Sloops HMN Pegasus lovranskog majstora Rolanda Vlahovića s osvojenih 97 bodova, a njegov Naval Cutter Alert s 95 bodova mu je donio drugu zlatnu medalju. Dvije srebrene medalje dodijeljene su mu za maketu ratnog broda Warspite (93 bodova) i francuskog školskog broda L’etoile (92 boda).

Brončane medalje kući je ponijelo pet brodomaketara: Mario Bičić za maketu Brigantino goletta (88,33 bodova), Željko Fredotović za francuski škuner Jacinthe (86 bodova), ponovno Roland Vlahović za ratni brod USS Indianapolis (86 bodova), Goran Todorović za maketu brigantina Newsboy (85,67 bodova) i Edi Šimetić za bark Vinka (85,33 bodova).

Najbolji odlaze na Svjetsko natjecanje brodomaketara u rujnu u ruskom Kalinjingradu!

Najbolje nagrađene makete brodova prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva na Državnom natjecanju plasiraju se na svjetsko natjecanje koje organizira međunarodna organizacija NAVIGA. Ove godine Svjetsko natjecanje brodomaketara se održava u rujnu u Kalinjingradu u Rusiji. Vlahović u svojoj kolekciji već ima zlato i dva srebra sa Svjetskog natjecanja brodomaketara održanog prije dvije godine u Bugarskoj!

Valerij Jurešić uručuje prijenosni pokal Rolandu Vlahoviću

Na danas otvorenoj izložbi je, osim natjecateljskih maketa brodova, izložena 21 maketa broda izvan konkurencije. Hrvatski savez brodomaketara je izložbu iskoristio da istakne doprinos očuvanju pomorske tradicije, posebice rapskog pomorstva, nedavno preminulog Rabljanina Tonija Miknića. Kao i svake godine, posjetitelji na izložbi mogu pogledati radove s tematikom mora i brodova šest riječkih dječjih vrtića.

Besplatan ulaz i tombola

Posjetitelji sudjelujući u tomboli mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike. Nagrada publike bit će dodijeljena u petak 6. svibnja 2016. u 13 sati, nakon čega će izložba biti zatvorena.

Ulaz na izložbu je besplatan za sve građane i građanke. Izložba je otvorena radnim danom od 9:00 do 20:00 sati, a u subotu, 30. travnja, od 10:00 do 15:00 sati. U nedjelju, 1. svibnja, izložba će biti zatvorena.

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka do sada su zajednički organizirali 20 državnih natjecanja brodomaketara i dva svjetska natjecanja, 2006. godine u Dubrovniku i 2012. u Rijeci. Hrvatski brodomaketari su do sada na svjetskim natjecanjima osvojili 63 odličja, od toga 5 zlatnih, 14 srebrnih i 44 brončana odličja.

Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari