104 DJECE IZ OSAM ZEMALJA

Galerija | Malim Mandraćem otvoren 35. Mandrać u Voloskom

Na Malom Mandraću 2022. sudjelovalo je ukupno 104 djece iz osam zemalja, a Mandrać se nastavlja sutra, kada se profesionalni umjetnici, umjetnici amateri i ostali kreativni autori mogu natjecati u dvije kategorije: općoj kategoriji „Mandrać 2022.“ i „Ex Tempore“

Jutros je u Voloskom započeo 35. po redu Mandrać, likovna manifestacija koja nakon dvije godine pauze u šarmantnom vološćanskom portiću ponovo okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. 

Već tradicionalno, prvi dan Mandraća posvećen je najmlađim umjetnicima, pa je tako jutros u Voloskom na Malom Mandraću / Piccolo Mandracchio kistove ukrstilo ukupno 104 mališana iz Hrvatske, Španjolske, Slovenije, Italije, Ukrajine, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, vrijeme je ipak poslužilo, pa se na lungomaru, lukobranu, kaletama i skalinadama Voloskog moglo zateći mnoštvo djece u punom stvaralačkom zanosu. Volosko je tako bilo preplavljeno šarenim majicama i kapicama koje je za sudionike osigurao današnji domaćin, Zajednica Talijana Opatija, a slikali su se pretežno motivi Voloskog, mora i stijena, brodova i čamaca no bilo je tu i sirena, planina, pejzaža, portreta, apstraktnog izričaja, pa čak i fantasy motiva. 

U svakom slučaju, mladi umjetnici nisu olakšali posao međunarodnom stručnom žiriju, koji su ove godine činili Claudio Frank (akademski slikar, HR, predsjednik žirija), Nataša Ivančević (povjesničarka umjetnosti / muzejska savjetnica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, HR, član žirija) i Breda Kolar Sluga (povjesničarka umjetnosti / dugogodišnja direktorica, trenutno muzejska savjetnica, Umetnostna galerija Maribor, SLO, član žirija). Dok su se mladi slikari zabavljali uz lutkarsku predstavu autorice Marije Maksimović „Male tajne profesorice Šifrice“ i upoznavali se sa Svijetom kriptografije, žiri je razmotrio svaki pojedini rad i nakon podužeg vijećanja odabrao po pet najboljih radova u kategoriji od 5 do 10 godina i u kategoriji od 11 do 15 godina, te dva najbolja rada kod najmlađih, do pet godina starosti. Nagrađeni su:  Grga Kunić (12), Maša Orlić (14), Lana Načinović Pašić (12), Dorija Zorić Pap (11), Mila Car (14), Lucija Šojat (7), Mila Mirković Gayle (8), Zita Kunić (10), Jan Brajković (7), Nika Petrović (8), Maru Mavar (4) i Indi Srakec (1).

Svi sudionici jutrošnjeg događanja dobili su priznanje o sudjelovanju, majice i kapice, dok su autori najboljih radova dobili i poklon-bonove u vrijednosti 250 kuna koje mogu iskoristiti u opatijskoj papirnici Melior. 

Bogat program nastavlja se sutra

U sklopu Mandraća 2022. večeras će se, s početkom u 20 sati u lučici Volosko, na tirabarkama održati aukcija slika akademskog slikara Claudija Franka, idejnog začetnika likovnog natječaja „Mandrać. Uz aukciju slika, Claudio Frank i Esperanza Claudia Frank nastupit će na violini dok će ih na glasoviru pratiti Natalya Marycheva. Voditelj programa je Davor Jurkotić.

Manifestacija Mandrać 2022. / Mandracchio 2022 nastavlja se sutra, u nedjelju, 28. kolovoza, kada na vološćansku slikarsku scenu stupaju (odrasli) profesionalni umjetnici, umjetnici amateri i ostali kreativni autori, koji se ovdje natječu u dvije kategorije – općoj kategoriji „Mandrać 2022.“ i „Ex Tempore“. Prijave za obje kategorije primaju se od 9 do 12 sati na pultu organizatora. Ručak za prijavljene tradicionalno je organiziran u restoranu Mili. U 13 sati prijavljeni u kategoriji „Ex Tempore“ na prostoru lukobrana izlažu svoje gotove radove, nastale na licu mjestu, žiriju na procjenu.

U 19 sati slijedi program proglašenja najboljih i dodjela vrijednih nagrada, nakon kojeg će, oko 20 sati, okupljene zabaviti Kristina Radovčić Kiki, kantautorica i članica dua The Blondes u pratnji vrhunskog gitarista Marija Šimunkovića.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, sutrašnji program „Mandraća 2022.“ održat će se u dvorani Doma Liburnija (Andrije Štangera 48, Volosko).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari