KOD SPOMENIKA 'VELEBITSKIM JUNACIMA'

Obilježena 30. obljetnica operacije ”Poskok 1” i Dan sjećanja na pogibiju ratnog zapovjednika Marina Jakominića

FOTO: PU primorsko - goranska

U postavljenoj zasjedi srpskih pobunjeničkih snaga uz šumsku prometnicu od Rizvanuše do Visočice, 29. kolovoza 1992. godine poginuo je zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ Marino Jakominić

Danas je obilježena 30. obljetnica operacije “Poskok 1” i Dan sjećanja na pogibiju ratnog zapovjednika Marina Jakominića, svečanim programom koji je započeo u 11 sati kod spomenika ”Velebitskim junacima” u Rizvanuši. Nakon uvodnog dijela, intoniranja hrvatske himne i minute šutnje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ organizator je ovog događaja, kojem su prisustvovali članovi obitelji Jakominić i poginulih  hrvatskih branitelja – specijalaca iz Domovinskog rata. Uz njih, počast su odali izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, general – pukovnik Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici MUP-a RH:  Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Stjepan Sabljić, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske i Mate Bilobrk, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije.

Događaju su također prisustvovali izaslanik MORH-a, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik načelnika GS OS RH, pukovnik Ante Carminatti, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga, izaslanstvo Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ( Ajkula, Osa, Roda, Tigar, Poskoci, Ris…), izaslanstvo Ličko-senjske županije, župan Ernest Petry, izaslanstvo Primorsko-goranske županije u sastavu Goran Petrc i Zlatko Mihelec te izaslanstvo Grada Gospića, gradonačelnik Karlo Starčević sa zamjenicom Katarinom Prša.

Prisutni su se prisjetili značaja operacije ”Poskok 1” u Domovinskom ratu u kojoj je život položio zapovjednik Marino Jakominić.

Akcija je je započela 18. kolovoza 1992. godine kada na Velebit stižu prvi specijalci sa zadaćom boriti se protiv neprijateljskih diverzantsko-terorističkih grupa, ali i pronalaska, označavanja i uništavanja minskih polja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Operacijom „Poskok-1“ trebala se očuvati komunikacija od Karlobaga u smjeru Rovanjske te u smjeru Gospića.

U ljeto 1992. godine, 25. kolovoza Specijalna jedinica policije „Ajkula“ Rijeka u združenom poduhvatu s ostalim specijalnim jedinicama MUP-a RH upućena je na zadaću zaposjedanja vrhova i visova južnog dijela planine Velebita, točnije od mjesta Rizvanuša do planinskog vrha Visočice.

U postavljenoj zasjedi srpskih pobunjeničkih snaga uz šumsku prometnicu od Rizvanuše do Visočice, 29. kolovoza 1992. godine poginuo je zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ Marino Jakominić.

Operacija “Poskok-1” pokazala se sudbonosnom za pokretanje operacija “Maslenica” i “Medački džep” tijekom 1993. godine, kao i “Oluje” u kojoj su se specijalci s Velebita spustili u Liku i konačno oslobodili cijelo okupirano područje tog hrvatskog kraja.

Nakon svečanog obilježavanja na spomeniku ”Velebitskim junacima” u Rizvanuši, izaslanici su se uputili prema Visočici, do spomen ploče Marinu Jakominiću, gdje su položeni vijenci i svijeće.

Molitvu i blagoslov za poginule specijalce i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je policijski kapelan Kapelanije sv. Vida , vlč. Pavao Mokri.

Velebit je za sve specijalce od tada do danas ostavio neizbrisiv trag te i stoga ima poštovanje svih specijalaca kao „Sveta planina“, a u čast i slavu 26 poginulih suboraca specijalne policije MUP-a RH u  Rizvanuši postavljeno je spomen obilježje naziva „Velebitskim junacima“.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari