LIKOVNI NATJEČAJJ

„Mandrać – Mandracchio 2023“ ovog vikenda u Voloskom

Susret domaćih i međunarodnih majstora kista po 36. put na međunarodnom likovnom natječaju

Lučica u Voloskom – „mandrać“ ovog će vikenda po tridesetšesti put biti domaćin istoimenog međunarodnog likovnog natječaja, kojega je još davne 1984. godine idejno utemeljio vološćanski akademski slikar Claudio Frank. U organizaciji Festivala Opatija, suorganizaciji Zajednice Talijana Opatija, a pod pokroviteljstvom Grada Opatije čeka nas najprije „Mali Mandrać“u subotu s početkom u 9.00 sati, kada će se u crtanju i slikanju okušati djeca u dobi od 5 do 14 godina starosti, a zatim u nedjelju s početkom prijava također u 9.00 sati i „okršaj“ odraslih domaćih i inozemnih likovnih autora u glavnom eventu manifestacije „Mandrać – Mandracchio 2023“.

I u ovogodišnjem izdanju djeca će se natjecati za vrijedne nagrade – poklon bonove papirnice „Melior“, u dvije kategorije: od 5 do 9 godina i od 10 do 14 godina. Pribor za slikanje djeca donose sama, prema svom odabiru, dok će podloge osigurati organizator.

U „seniorskoj“ konkurenciji autori će se moći prijaviti za kategoriju „Mandrać 2023“, odnosno izložiti već gotove radove, i/ili za kategoriju „Ex Tempore“ i slikati na licu mjesta, u odabranom kutku ili uličici, na groti ili skalini vološćanskog pejzaža. Za ovu kategoriju sudionici donose prazna platna koja organizator ovjerava prilikom prijava. Svojim likovnim vizijama i umijećem slikari se natječu za ukupni nagradni fond od 7.500,00 EUR u neto iznosu, od čega će pobjednik odnijeti 2.800,00 EUR u kategoriji „Mandrać – Mandracchio 2023“, odnosno 2.000,00 EUR u kategoriji „Ex Tempore“.

Radove će ocijeniti i po tri nagrade u svakoj kategoriji dodijeliti međunarodni stručni žiri u sastavu: akademski slikar Claudio Frank iz Voloskog u svojstvu predsjednika te Branka Arh iz Rijeke i Polona Škodič iz Postojne (Slovenija) povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke u svojstvu članica žirija. Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se za „Mali Mandrać“ u subotu u 13 sati te u nedjelju u 19 sati za „Mandrać – Mandracchio 2023“ i „Ex Tempore“.

Po prvi put organizator je pozvao i nada se ugostiti po tri umjetnika iz gradova prijatelja Grada Opatije, a svoj dolazak su najavili umjetnici iz poljskog Kolobrzega, mađarskog Balatonfureda i austrijskog Bad Ischla.

Kao dio ove dvodnevne manifestacije očekuje nas i aukcija slika i koncert Claudia Franka na violini, uz pratnju Esperanze Claudije Frank također na violini i Natalyje Marycheve na klavijaturama u subotu u 20 sati. Istog dana s početkom u 12 sati u dvorani doma Liburnija u iščekivanju odluke žirija i prije dodjele nagrada djeca će moći pogledati predstavu na engleskom jeziku uz hrvatske titlove „Story of the Winged Horse“ u izvedbi Kazališta na engleskom jeziku za djecu i mlade Pygmalion iz Voloskog. Manifestaciju će nakon svečane dodjele nagrada u nedjelju koncertom zatvoriti riječki kantautor Boris Štok sa svojim sastavom „Boris Štok Acoustic“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari