MARIŠĆINA MU PRESUDILA? Župan Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

„U 2019.godinu ulazimo s pet otvorenih tema, a to su „3.maj“, Marišćina, LNG terminal, KBC Rijeka i EPK 2020“, rekao je na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina

Zbog aktualnih pitanja vezanih uz kvalitetu zraka u pojedinim naseljima općine Viškovo na konferenciji je bio i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Mićović je prezentirao obrađene i validirane ali još uvijek privremene zbirne rezultate mjerenja onečišćenja zraka na području AP Marišćina i to za razdoblje 01.01. – 31.12.2018. godine. Istaknuo je kako je iz rezultata dostavljenih u privitku razvidno da su navedene satne vrijednosti za sumporovodik prekoračene 135 puta tijekom promatrane kalendarske 2018. godine što je razlogom da se područje Marišćine svrstava u drugu kategoriju kvalitete zraka za prošlu godinu (područje s onečišćenim zrakom).

Obzirom na nizak prag detekcije mirisa, sumporovodik je svrstan u skupinu onečišćujućih tvari koje mogu utjecati na kvalitetu življenja (dodijavanje mirisom), ali pri koncentracijama koje se mjere u vanjskom zraku ne utječe na zdravlje ljudi. Pojava neugodnih mirisa koja utječe na kvalitetu života građana mjeri se tijekom dnevnih i noćnih izvida opatometrijskim mjerenjima, a ukazuju na pojavnosti neugodnih mirisa praćenih kroz skalu izraženu u tzv. OU-jedinicama mirisa i to od kraja listopada tijekom studenog i prosinca 2018. godine na svim mjernim lokalitetima, rekao je Mićović.

Novinare je zanimao i županov odgovor na otvorenu prozivku Eko stožera Marišćina da otvori kuvertu u kojoj mu je direktor Josip Dedić predao ostavku. Župan je tu kovertu, koja i nije bila zatvorena, otvorio pred novinarima, pročitao sadržaj te rekao da očekuje ostavku gospodina Dedića.

“Očekujem podnošenje ostavke i naravno, prihvatit ću je. Prema svim mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, vrijednosti nisu dovoljno smanjene. Nisu došle na nulu kao što je bilo obećano do 31. prosinca. Zbog toga očekujem tu ostavku, a biti će imenovana druga osoba koja će nastaviti raditi na tome da se zagađenje i neugodno mirisi svedu na nulu”, rekao je župan Komadina.

Pitanje 3. maja

Kriza brodogradnje koja je eskalirala prošle godine dovela je 3.maj do predstečajnog postupka. On se, po ocjeni župana, mogao izbjeći da je Vlada brže reagirala.

Komadina je zaželio puno uspjeha stečajnom upravitelju 3. maja te rekao kako očekuje da će se ubrzati izbor novog strateškog partnera i osigurati nastavak proizvodnje.

Župan je također dodao da je iz namjenski osnovanog županijskog Fonda solidarnosti već isplaćeno preko pola milijuna kuna pomoći djeci radnika 3.maja.

Županija će i dalje nastaviti pomagati interventnim zahvatima u objekte KBC-a Rijeka a također će financijski podržati projekte EPK 2020 za što će se sredstva osigurati kroz rebalans iz suficita proračuna. Premda je novinare zanimalo, župan u ovom trenutku nije mogao precizirati o kolikom je iznosu riječ.

Što se tiče LNG projekta župan je tek kratko rekao kako je to sada pravosudno pitanje, konkretno, očekuje se očitovanje Upravnog i Ustavnog suda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari