TRADICIJE DILJEM HRVATSKE

Video | Maškare u Kostreni kuhale gulaš: Tajni sastojak, tvrde, ne postoji. Važno je dobro se maskirati i još bolje se zabavljati!

U Slavoniji traje pokladno jahanje: ‘Drago mi je što ima puno mladih’. Više pogledajte u videu!

Još je desetak dana do kraja vladavine maškara na Kvarneru, a u samom se finišu svašta kuha pa tako i gulaš od divljači, za koji tajni sastojak, tvrde, ne postoji.

Važno je dobro se maskirati i još bolje se zabavljati!

Tako je bilo i u subotu na tradicionalnom maškaranom kotliću u Kostreni. Ekipa koja se okupila imala je zadatak pripremiti meso od vepra, a svi ostali sastojci gulaša su prema vlastitu ukusu, koji, naravno, mora osvojiti posjetitelje.

U Slavoniji se pak održava pokladno jahanje. Riječ je o stoljetnoj tradiciji u spomen čuvanje granice od Turaka i graničara koji su, vraćajući se svojim kućama, jahali sokacima.

Mještani su ih dočekivali jelom i pićem. Pokladno jahanje danas se održava u cijeloj Slavoniji od svetkovine Tri kralja pa sve do početka korizme.

‘Trudimo se da očuvamo tradiciju. Drago mi je što ima puno mladih, a mi stariji podržavamo i uživamo u tome’, rekao je Marko Paklar iz Vinkovaca, piše Net.hr.

Više pogledajte u videu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari