Mate Negulić iz Rijeke najbolji je sommelier Istre i Kvarnera. Na prvenstvu održanom u Svetvinčentu među ukupno 19 natjecatelja iskazao se u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju vina te usklađivanju vina uz odabrano jelo.
Ovaj 36-godišnji Pažanin s riječkom adresom zaposlenik je renomiranog opatijskog hotela. Somelijerstvo je, kaže, bilo prirodna nadogradnja na konobarski staž.
-“Ljudi i dalje doživljavaju somelierstvo kao uzmete čašu i nešto pomirišete pa se tu traže jagode i jabuke, no to je puno kompleksnije, puno dublje od toga. Treba puno zemljopisa, puno znanja o svijetu,o vinskim regijama, različitim stilovima vina, tek onda sve dobije kompletnu sliku, napominje ovaj vinski znalac.
U Hrvatskoj je položio sve tečajve koji se mogu položiti, pa edukaciju Negulić nastavlja u inozemstvu.
Više pogledajte u videoprilogu Kanala Ri.