SVETI MATEJ

MATEJNA 2021: Pogledajte što vas sve čeka u bogatom programu ovogodišnje manifestacije na Viškovu

Rujan je u Viškovu obojan zabavnim, kulturnim, edukativnim i sportskim programima kojim će se proslaviti ovogodišnja Matejna, manifestacija koja slavi zaštitnika Općine Viškovo sv. Mateja. Mnoštvo programa moći ćete posjetiti od 18. do 26. rujna.

Ovim putem svim mještanima i mještankama Općine Viškovo čestitam blagdan sv. Mateja zaštitnika Općine Viškovo, te Vas pozivam da posjetite i podržite raznovrsne programe koje su pripremile naše udruge i ustanove, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera – poručio je zamjenik općinske načelnice Denis Mladenić na današnjoj press konferenciji povodom održavanja manifestacije Matejna 2021. Na njoj su prisustvovali i direktorica Turističke zajednice općine Viškovo Marina Jurić, monsinjor Ivan Nikolić i predsjednik Limene glazbe Marinići Gordan Mulac.

Ovogodišnju Matejnu ‘otvoriti’ će tradicionalno natjecanje u košnji po starinski za muškarce i žetvi za žene.  Natjecanje će se održati u organizaciji Delavske katedre Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov” u subotu, 18. rujna u 8:00 sati na Nuntarovu.  Isti dan u 9:00 sati započeti će i eko akcija Zelena čistka.  Ova zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj koji, kroz zajedničko čišćenje vlastitog kutka okoliša, nastoji probuditi svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje. U akciju se uključila i Općina Viškovo te Turistička zajednica općine Viškovo, a zajedno s volonterima čistiti će nekoliko lokacija na području Općine Viškovo. Okupljanje je na parkiralištu Milihovo gdje će se volonteri rasporediti na lokacije.

U 19:00 sati na trgu ispred crkve sv. Mateja nastupit će Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Halubjan”.  Zbor povodom Matejne tradicionalno organizira nastup s gostujućim zborovima i čakavskim poetima, a ove godine izvesti će program naziva Čakavština u pjesmi za blagdan Matejne.

U nedjelju, 19. rujna, Udruga roditelja „Pokrenimo se” poziva na 8. Halubajski kros na šetnici Plešivac u 10:00 sati, a nakon rekreativne utrke posjetite zanimljivu izložbu Kiparske udruge Mato Tijardović. Od 10:00 do 19:00 sati u prostorijama Delavske katedre “Ivan Matetić Ronjgov” pogledajte izložbu radova nastalih za vrijeme pandemije

U 12:30 sati na trgu ispred crkve sv. Mateja KUD „Izvor“ izvesti će svoj program Viškovsko prelo na kojem će prikazati splet izvornih kola i pjesme.

Općina Viškovo položiti će vijence na Središnji križ na groblju Viškovu u ponedjeljak, 20. rujna u  10:00 sati. U Domu hrvatskih branitelja u srijedu, 22. rujna u 13:00 sati Turistička zajednica općine Viškovo dodijelit će prigodne nagrade dobitnicima Natječaja za najljepše uređenu okućnicu i balkon. Vrijedne ruke Dječjeg vrtića Viškovo pripremit će tradicionalna jela našeg kraja i izraditi malu zavičajnu kuharicu. Program naziva Okusi zavičaja održati će se u Dječjem vrtiću Viškova u prijepodnevnim satima.

U četvrtak, 23. rujna vrijedni vrtićarci nastavit će sa svojim Okusima zavičaja, a velikih 40 godina djelovanja obilježit će Limena glazba Marinići prigodnim programom u Domu Marinići. Limena glazba svoje korijene ‘vuče’ s početka 20. stoljeća, kada se javlja ideja o osnivanju kulturno-umjetničkog društva. Godine 1980. godine osnovano je kulturno umjetničko društvo „Mladost“ s limenom glazbom, pjevačkim zborom i dramskog sekcijom, a 1994. godine limena glazba se odvaja i postaje zasebna udruga.

Pozivam mještane naše Općine, naše članove, sve zainteresirane, dođite i pridružite nam se na proslavi vrijednog jubileja – 40 godina neprekidnoga rada Limene glazbe Marinići, Presjek našeg rada prikazan je u monografiji koju ćemo predstaviti u četvrtak, 23. rujna u 18:00 sati. Održati ćemo koncert, a otkrit ćemo i spomen-ploču na pročelju zgrade Doma Marinići. Također, pozivamo vas na naš tradicionalni koncert na blagdan sv. Mateja, 21. rujna u 19:30 sati ispred župne crkve – najavio je Gordan Mulac, predsjednik Limene glazbe Marinići zahvalivši pritom svim članovima i članicama, njihovim obiteljima te svima koji su ih podupirali kroz sve ove godine rada.

Udruga umirovljenika Viškovo organizira sportska natjecanja umirovljenika u Domu hrvatskih branitelja, u petak 24. rujna u 8:30 sati. Halubajske mažoretkinje izvesti će svoj plesni program u 18:00 sati na trgu ispred crkve sv. Mateja.

Subota, 25. rujna donosi obilje programa koji započinju akcijom darivanja krvi u 8:00 sati u Staroj školi Marčelji.  Ispred Doma hrvatskih branitelja, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka održati će svoj Zdravstveno edukativni program. Od 10:00 do 12:00 sati zainteresirani posjetitelji moći će izmjeriti krvni tlak i šećer te se upoznati s osnovama laičke prve pomoći.

Za sportski dio pobrinuti će se Pikado klub Nevera i NK Halubjan. U Domu Marinići od 11:00 do 21:00 sat održati će se turnir u električnom pikadu, a NK Halubjan i NK Rovinj odigrati će prvenstvenu seniorsku utakmicu na igralištu Brnasi u 16:30 sati.

Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje vas poziva na zabavu i druženje u nedjelju, 26. rujna od 11:00 do 17:00 sati na parkiralištu iza zgrade Općine Viškovo. Svoje kulinarske sposobnosti ekipe će pokazati u tradicionalnom kuhanju lovačkog kotlića, a za one najbolje pripremljene su i prigodne nagrade.

Mon. Ivan Nikolić najavio je misna slavlja – Iako se još uvijek nalazimo u izazovnim vremenima, vjerujem da ćemo blagdan sv. Mateja proslaviti u zajedništvu. Duhovnu pripremu za blagdan, trodnevnicu, predvoditi će generalni vikar dr.sc. Mario Tomljanović, a svečanu blagdansku misu mons.mr. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor.

Svete mise povodom prvog dana trodnevnice održati će se u 7:30 i 18:00 sati kada pjeva Župni zbor. U nedjelju, 19. rujna, na drugi dan trodnevnice svete mise slavit će se u 8:00, 10:00, 11:30 i 18:00 sati, a večernju svetu misu uveličati će nastup Banda mladih „Mateus“. Ponedjeljak, 20. rujna obilježiti će slavlje trećeg dana trodnevnice sa svetim misama u 7:30 i 18:00 sati. Slavlje večernje svete mise upotpunit će nastup Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“. U utorak, 21. rujna, na blagdan sv. Mateja, svete mise održati će se u 7:30, 10:00 i 18:00 sati. Svečanu blagdansku misu u 18:00 sati obogatiti će  nastup Župnog zbora i Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“.

Zadovoljstvo nam je najaviti zanimljive programe ustanova i udruga s područja Viškova kojima ćemo obilježiti blagdan sv. Mateja. Informacije o svim programima možete pronaći na WEB i FB stranicama Turstičke zajednice općine Viškovo.

Vjerujem da će iz raznovrsnog programa svatko pronaći nešto za sebe, a svim mještanima čestitam predstojeći blagdan sv. Mateja – zaključila je direktorica Turističke zajednice općine Viškovo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari