BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. MATEJA

MATEJNA 2022. Rujan u Viškovu u znaku popularne proslave, koncert grupe Magazin u petak otvara bogat program događanja

Najveća viškovska manifestacija Matejna mnoštvom programa obilježit će rujan a ovogodišnju proslavu otvorit će veliki koncert grupe Magazin u petak 16. rujna

Povodom blagdana zaštitnika Općine Viškovo sv. Mateja, svake godine u rujnu održava se tradicionalna manifestacija „Matejna“.

Zagrijavanje će krenuti u petak 16. rujna već od 21:00 sat u šatoru na parkiralištu Milihovo uz grupu Aurora a zatim slijedi cjelonoćna zabava uz stare i nove hitove, ples i veselu energiju koju će donijeti jedna od hrvatskih najslušanijih pop-grupa.

Popularna grupa Vigor održat će koncert u subotu 17. rujna. Od 21:00 sat u šatoru na parkiralištu Milihovo posjetitelje očekuje odlična atmosfera, pozitivna energija i zabava uz hitove ove poznate osječke grupe. Nezaboravna zabava uz pjesmu i ples zagarantirana je do dugo u noć.

Ove godine ispred šatora bit će predstavljena i posebna ugostiteljska ponuda – moći ćete posjetiti wine bar, beer bar, slatku kuću, koktel bar i rakija bar, ali i sa svojim obiteljima doći na ručak.

Vikedn bogat događanjima

Obilježavanje Matejne nastavlja se tradicionalnim programima Delavske katedre Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i Kiparske udruge Mato Tijardović.

U subotu 17. rujna u 8:00 sati na Nuntarovu započet će natjecanje u košnji za muškarce i žetvi srpom za žene. Od 14:00 sati svi zainteresirani moći će pogledati izložbu radova nastalih na 16. humanitarnoj kiparskoj koloniji u prostorijama Kiparske udruge Mato Tijardović u Srokima.

Na parkiralištu Milihovo, također u 14:00 sati, posjetitelje očekuje program Halubajskih mažoretkinja. Uvijek rado posjećen, ovaj program donosi brojne zanimljive koreografije Halubajskih mažoretkinja i njihovih gostiju. Od 16.00 sati ispred Doma hrvatskih branitelja Dječji vrtić Malik upriličit će prodajnu izložbu keramike „Veseli štand“. Izložit će se živopisni radovi mališana, a sav prihod od prodaje ići će u humanitarne svrhe.

Nedjelja 18. rujna bogata događanjima započinje ženskim boćarskim turnirom a nastavlja se uvijek zanimljivim natjecanjem u kuhanju kotlića, tradicionalnom mantinjadom i smotrom folklora. Ženski boćarski klub Marinići povodom 20. obljetnice osnivanja organizira ženski boćarski turnir u Boćarskom klubu Marinići s početkom u 9:00 sati.

U Ronjgima tradicionalno natjecanje sopaca i kantura

U Ronjgima, mjestu rođenja poznatog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova, održat će se tradicionalno natjecanje sopaca i kantura s područja Istre i Hrvatskog primorja. Na Mantinjadu pul Ronjgi s početkom u 10:00 poziva Ustanova Ivan Matetić Ronjgov.

Parkiralište restorana Mladenka rezervirano je za tradicionalni program Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje. S s početkom u 11:00 sati održat će se natjecanje u kuhanju kotlića s velikim brojem sudionika. Kotlić će ocjenjivati renomirani ugostitelji i kuhari. Ove godine pozivaju se kuharice, kuhari i svi oni koji su majstori u pripremi orehnjače da se prijave i donesu svoju orehnjaču na ocjenjivanje u restoran Mladenka.

Udruga Palentar Grobnik pridružuje se programu Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje te će pripremiti 200 porcija palente kompirice koja će se dijeliti posjetiteljima.

KUD Izvor poziva – posjetite i popratite tradicionalnu smotru folklora. Od 13.00 sati na parkiralištu Milihovo moći ćete vidjeti nošnje, plesove i kulturu koju će predstaviti KUD Izvor i njihovi gosti.

NK Halubjan zaigrat će dvije utakmice s NK Lokomotiva u kategoriji kadeti i juniori. Podržite ih na igralištu Brnasi u 14:30 i 16:30 sati.

Isti dan u crkvi sv. Mateja započinje trodnevnica koji predvodi vlč. Franko Gržičić, župni vikar. U nedjelju svete mise slavit će se u 8:00, 10:00, 11:30 i 18:00 sati, a večernje misno slavlje obogatit će glazbeni nastup Banda mladih „Mateus“. Ostale dane trodnevnice slavlje svetih misa je u 7:30 i 18:00 sati uz nastupe Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“ i Župnog zbora.

Tjedan prepun zanimljivosti

Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora poziva Vas na zanimljivu izložbu naziva „Voli dijete u sebi“. Radi se o 1. samostalnoj izložbi slika u akrilu Spomenke Kostelenski. Izložba će se održati u ponedjeljak, 19. rujna u 18:00 sati u središnjoj knjižnici u Marinićima.

U utorak 20. rujna održat će se polaganje vijenaca na Središnji križ na groblju Viškovo. Srijeda 21. rujna blagdan je sv. Mateja, zaštitnika Općine Viškovo. Slavlje svečane blagdanske mise održat će se u crkvi sv. Mateja u 18:00 sati. Misu predvodi mon.mr. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor, a misno slavlje dodatno će uveličati nastup Župnog zbora i Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“. A nakon svečane mise, u 19:30 sati, posjetitelje očekuje koncert Limene glazbe Marinići na trgu ispred crkve sv. Matej.

Prijepodnevni sati rezervirani su za zanimljiv program Hrvatskog crvenog križa. Prezentacija „Set to go“ ruksaka s potrebnom opremom u kriznim situacijama, kao i edukacija ponašanja i potrebnih radnja u kriznim situacijama moći će se poslušati na štandu ispred Osnovne škole „Sveti Matej“.

U suradnji sa Šahovskim savezom Primorsko-goranske županije, Šahovski klub Viškovo organizira šahovsku simultanku. Zanimljive prakse iz šahovskog svijeta možete popratiti u Osnovnoj školi „Sveti Matej“ od 18:00 sati.

Svoj doprinos u proslavi Matejne dati će i mališani DV Loptica. Disco party, razne koreografije i natjecanja, sve u pratnju animatora održat će se u četvrtak 22. rujna u Domu hrvatskih branitelja u 18:00 sati.

Program drugog vikenda

U petak, 23. rujna izmjerite tlak i šećer, saznajte o tehnikama prve pomoći u zdravstveno edukativnom programu Hrvatskog crvenog križa koji će se održati ispred Doma hrvatskih branitelja od 10:00 do 12:00 sati.

Kulturno glazbeni program očekuje vas u 19:00 sati u Domu hrvatskih branitelja. Za ugodnu večer u pjesmi pobrinuti će se KUD Halubjan i njihovi gosti: zbor „Gimpl“ iz Ravne Gore, zbor „Sklad“ iz Bakra i Klapa „Liburnia“ Viškovo.

U Osnovnoj školi „Sveti Matej“ održat će se i ženski košarkaški turnir Matejna 2022. od 17:00 do 21:00 sat u organizaciji KK Viškovo.

Subotu 24. rujna obilježit će programi SKD-a „Prosvjeta“ Pododbor Viškovo i Odbojkaškog kluba Sveti Matej 06. U Domu hrvatskih branitelja u 18:00 sati SKD „Prosvjeta“ Pododbor Viškovo održat će program naziva „Večer pjesme i igara – Matejna 2022.“ Odbojkaški turnir održat će OK Sveti Matej 06 u Dvorani Osnovne škole „Sveti Matej“ od 10:00 do 16:00 sati.

Program Matejne zatvoriti će dvodnevni pikado turnir u organizaciji Pikado kluba Nevera.

Posjetite i podržite mnoštvo kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih programa koje su priredile udruge i ustanove. Zabavite se, zaplešite i zapjevajte uz poznate izvođače. Ulazi na koncerte su besplatni zahvaljujući sponzorima, stoga dobro došli i neka zabava potraje do dugo u noć!

Poseban režim prometa

Ove godine glavna događanja planirana su u razdoblju od 16. do 18. rujna a održavat će se na parkiralištu Milihovo i cestama oko osnovne škole prema dječjem vrtiću Viškovo i Širolima.

Parkiralište Milihovo bit će zatvoreno od 12. rujna 2022. godine od 20:00 sati do 20. rujna 2022. do 18:00 sati radi održavanja manifestacije Matejna 2022.

Djelomično zatvaranje prometa na području oko parkirališta Milihovo te cestama prema Dječjem vrtiću Viškovo i Osnovnoj školi „Sveti Matej“ bit će na snazi od 15. rujna 2022. godine od 07:00 sati do 16. rujna 2022. do 12:00 sati, te od 19. rujna 2022. godine od 07:00 sati do 20. rujna 2022. godine do 12:00 sati.

Djelomično zatvaranje prometa odnosi se na:

skretanje sa glavne županijske ceste prema vrtiću i Širolima ostaje kao i do sada
iz smjera vrtića može se voziti isključivo prema Širolima (zabranjeno skretanje prema glavnoj cesti)
iz smjera Širola može se voziti isključivo prema vrtiću (zabranjeno skretanje prema glavnoj cesti)

Potpuno zatvaranje prometa na području oko parkirališta Milihovo te cestama prema Dječjem vrtiću Viškovo i Osnovnoj školi „Sveti Matej“ biti će od 16. rujna 2022. od 12:00 sati do 19. rujna 2022. do 07:00 sati.

Potpuno zatvaranje prometa odnosi se na:

vožnja iz smjera vrtića, Širola i sa glavne ceste prema raskrižju kod parkirališta Milihovo biti će zabranjena

Ujedno, u dane 15., 16., 19., 20. rujna školski autobus neće stajati na uobičajenom stajalištu već na stanici kod kioska Tiska na glavnoj cesti na kojoj staju i druge linije (linija 20 i 21).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari