OKUPILO SE 50-AK UMIROVLJENIKA

Galerija | MATULJI Održana završna konferencija projekta ‘Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici’

U Matuljima 7. listopada održana je završna konferencija projekta „Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici“ u organizaciji Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji.

Završna konferencija obilježena je skupom u Društvenom domu Hangar gdje se okupilo pedesetak umirovljenika i dionika na projektu kao i predstavnici Općine Matulji te medija uz zajednički domjenak, nastup Klape Skalin i prigodne recitale umirovljenika.

Projekt je ispunio očekivanja u pogledu interesa umirovljenika za aktivnim uključivanjem u zaista puno raznovrsnih događanja stoga se može zaključiti da je projekt uspješno proveden. No, umirovljenici se neće sada zaustaviti u svojim aktivnostima, već će nastaviti organizirano provoditi svoje najzanimljivije aktivnosti, a financijski će to kao i do sada podržati Općina Matulji kako bi umirovljenici i dalje ostali aktivni.

Teodor Babarović iz Općine Matulji ističe: cilj ovog vrijednog projekta je umanjiti socijalnu isključenost osoba starije životne dobi (umirovljenika) s područja Općine Matulji te ih kroz različite interaktivne, radioničke i društvene sadržaje uključiti u društvenu participaciju kako bi se poboljšala kvaliteta njihovih života. U sklopu trogodišnjeg trajanja projekta bilo je potrebno održati 1938 aktivnosti prema planu iz projektne prijave te uključiti u projektne aktivnosti najmanje 250 umirovljenika s područja Općine Matulji i okolice što smo i uspjeli, naime održano je preko 2000 aktivnosti radionica (po principu 1 radionica = 1 aktivnost) u 10 programa uz sudjelovanje preko 300 umirovljenika.

Načelnik Općine Matulji, Vedran Kinkela naglasio je: Općina Matulji je partner na ovom projektu, dok je nositelj projekta Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji te smo zajedničkim aktivnostima i naporima uspjeli realizirati sve zacrtane ciljeve iz projektne dokumentacije. Općina Matulji skrbi o svojim umirovljenicima i starijim osobama, stoga se zahvaljujem i čestitam svima koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta, a Općina Matulji će i nadalje pomagati i davati podršku Udruzi umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji u narednim aktivnostima.

Bitno je za istaknuti da smo zajedničkom uspješnom prijavom osigurali financiranje projekta u 100% iznosu putem bespovratnih sredstava, od toga se 85% sufinancira iz Europskog socijalnog fonda i 15% se sufinancira iz državnog proračuna. Svakako ćemo i nadalje pratiti potrebe umirovljenika te im i ubuduće nastojati osigurati dodatna financijska sredstva iz Europskih fondova za njihove raznovrsne programe i aktivnosti.

Sonja Vlah, predsjednica Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji upoznala je sve nazočne na skupu sa provedenim aktivnostima: u Udruzi umirovljenika zaposlena su 3 djelatnika na slijedeća radna mjesta – voditelj dnevnog boravka, fizioterapeut i kuhar, a za potrebe provođenja aktivnosti radionica psihoterapije, planinarskih pohoda (nordijsko hodanje), jezične radionice, kreativne radionice, plesne radionice i treninga joga, angažirali smo 7 vanjskih stručnjaka.

Održali smo kreativne radionice (izrade keramičkih rukotvorina i slikanja na platnu tehnikom batika),

zatim “Stol društvenih igara”, kuharske radionice tjelovježba, planinarski pohodi, psihoterapijske radionice, jezične radionice i tečaj pletenja (učenje talijanskog jezika i kratki tečaj pletenja za umirovljenike), tečaj joge, “Dnevnom higijenom i zdravom prehranom do zdravlja”. Organizirali smo kulturno-umjetnički program – ples, čakavske kulturne večeri, izložbe samostalnih radova umirovljenika, čakavsku besedu. Također bi istaknula i naše izlete “Istraživanje povijesti”, “Piknik godišnjaka”, “Male i velike ruke zajedno za prijatelja u nevolji” (radionice prenosim znanje mlađima – spoj mladih i starijih generacija s ciljem edukacije mladih i očuvanja tradicijskih običaja).

Provedene su javne rasprave umirovljenika, tribine i fokus grupe na temu istraživanja problema i potreba umirovljenika, a u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Rijeci provedeno je stručno istraživanje o potrebama tržišta rada malih i dopunskih zanimanja za umirovljenike i mogućnosti njihova uključivanja na tržište rada te su rezultati istraživanja prezentirani zainteresiranim umirovljenicima.

Posebno je bio veliki interes za pohađanje plesnih i kreativnih radionica te kulturno-umjetničkih večeri, dok su izleti i piknici tradicionalno okupljali više od 100 aktivnih umirovljenika.

Navedeni skup – završna konferencija projekta održala se u sklopu projekta „Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici“, u sklopu poziva ”Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika UP.04.2.1.09.0072. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, a vrijednost projekta je 1.929.422,39 kuna (256.078,36 Eur), od čega je osigurano 85% bespovratnih EU sredstava i 15% sredstava sufinanciranjem iz Državnog proračuna. Trajanje projekta je 36 mjeseci, zaključno sa listopadom 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari