DONOSIMO PROGRAM DOGAĐANJA

Galerija | Zastave duginih boja na Korzu: Rijeka i ove godine daje podršku Festivalu Smoqua

U povodu održavanja sedmog po redu Festivala queer i feminističke kulture Smoqua, na riječkom Korzu istaknute su zastave duginih boja.

Isticanjem zastava duginih boja Grad Rijeka i ove godine daje podršku Festivalu queer i feminističke kulture Smoqua koji spaja umjetnost i aktivizam kao svojevrsnu platformu umrežavanja za razmjenu umjetničko-aktivističkih ideja te kreiranja i učvršćivanja suradnje među raznorodnom publikom.

Isticanjem zastava duginih boja Grad Rijeka i ove godine šalje jasnu poruku da osuđuje svaki oblik nasilja i diskriminacije te ističe važnost poštivanja prava svih osoba, bez obzira na njihovu boju kože, vjeroispovijest, spol, nacionalnu pripadnost ili seksualnu orijentaciju.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Festival Smoqua održava se od 12. do 14. listopada 2023. godine na nekoliko lokacija u Rijeci, a otvorenje Festivala održat će se danas, 12. listopada 2022. godine u 19 sati ispred OKC Palach.

Festival organizira Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter.

Dvadesetak događaja u tri dana na 6 lokacija u centru Rijeke

Kroz 20+ događaja u tri dana na 6 lokacija u centru Rijeke uz 30+ aktivista, aktivistkinja, umjetnika i umjetnica iz raznih zemalja možeš „iskusiti“ queer, feminizam, nove horizonte i biti dio priče koja mijenja društvo te ga čini vedrijim i uključivijim.

Tema 7. izdanja festivala „Zauzimanje prostora“ u središte postavlja pitanje sigurnosti i otvara put promišljanju o društvenom ugnjetavanju. LGBTIQ+ osobe i žene nerijetko svjedoče o raznim oblicima socijalne isključenosti, zanemarivanja, nevidljivosti i/ili nejednakosti. Jesu li trgovi, klubovi i domovi sigurna mjesta za nas? Jesmo li oslobođene i oslobođeni od straha dok šetamo našim gradovima ili dok koristimo javni prijevoz? O tome progovaramo zajedno u tri dana Smoque kroz radionice, javnu akciju, filmske projekcije, performanse, izložbe, razgovore i naravno, festivalsko grande finale – Queer-UP! Party!

PROGRAM

ČETVRTAK, 12. LISTOPADA 2023.

15.00 – 18.00 Henganje u okupljalištu

Siguran prostor opuštenog minglanja, u kojem se možeš družiti i informirati o programu festivala uz promotivne materijale i dobru ekipu.

OKC Palach i ispred, Kružna 8

15.00 – 17.00 Radionica: Ritam otpora: Glasno i borbeno!, Drum’n’Bijes (HR)

Radionica prosvjednog bubnjanja, osnaživanje za akcije i društveni angažman. Dijeljenje ritma i energije s grupom iscjeljuje i osnažuje.

OKC Palach, Kružna 8

17.00 – 18.00 Panel: Osjećamo li se sigurnima u javnom prostoru?

Uz facilitatoricu Draganu Todorović iz EuroCentralAsian Lesbian* Community govore: Tatjana Nikolić (Srbija), koja ima dugogodišnje iskustvo rada na prevenciji rodno uvjetovanog nasilja i traffickinga, te predstavnice KUN-a (Norveška), koje se bave pitanjem sigurnosti na velikim događajima.

OKC Palach, Kružna 8

18.00 – 19.00 Javna akcija: Zagrljaji za sve

Zajednička akcija mladih snaga Ljubljana Pridea i LORI za (queer) mlade, ali i svakoga na festivalu. Slavimo ljubav, zajedništvo i podršku.

OKC Palach i ispred, Kružna 8

18.00 – 20.00 Štand Out (HR/SI/AT/RS)

Izradi bedž s aktivističkim porukama, „otisni“ Smoquu na majicu, platnenu torbu i štošta još na radionicama „Napravi svoj Smoqua suvenir“. Upoznaj razne udruge, inicijative, grupe iz Hrvatske i inozemstva: Ljubljana Pride, QueerAnarchive, EuroCentralAsian Lesbian* Community, LORI Grupa mladih, PaRiter, Delta i druge.
Aktivnost se djelomično provodi u okviru programa Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja.

OKC Palach i ispred, Kružna 8

19.00 – 20.00 Otvorenje festivala & izložbe, Spačke (HR/NL)

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Otvorenje festivala u ugodnoj ćakuli uz otvorenje izložbe nastale u izvedbi mladih polaznika i polaznica ljetne radionice PUBLIC FEELING, koja istražuje što osjećamo u javnom prostoru. Autorice izložbe su Spačke: nezavisna inicijativa koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu.

OKC Palach, Kružna 8

20.00 – 21.00 Predstavljanje zina i smjernica – O politikama plesnog podija, Q+ Security (HR/CL)

Q+ Security, inicijativa za siguran i inkluzivan clubbing, u okviru istoimenog projekta predstavlja smjernice za klubove s ciljem da ih učini sigurnijim i inkluzivnijim mjestima. Smjernice su nastale na temelju istraživanja provedenog prije Smoque.
Aktivnost se provodi u okviru programa Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja.

OKC Palach, Kružna 8

21.00 – 22.00 Projekcija filma i Q&A: Čopor pičića (HR)

Šarmantni dokumentarac Paule Skelin prati drag kolektiv House of Flamingo kroz nastupe i intimne trenutke u backstageu. Nakon filma slijedi razgovor s jednom&jedinstvenom Colindom Evangelistom, članicom kolektiva.

OKC Palach, Kružna 8

PETAK, 13. LISTOPADA 2023.

15.00 – 17.00 Radionica: Safe@festival za organizatore/ice događaja, KUN (NO)

Radionica za organizatore i organizatorice velikih događaja (koncerti, festivali i sl.) o tome kako spriječiti, prepoznati i odgovoriti na seksualno nasilje na festivalima i u drugim javnim prostorima. Naučite kako planirati i organizirati kulturne događaje bez nasilja, uključujući procjenu rizika i sankcije.

OKC Palach, Kružna 8

15.00 – 17.00 DJing 101 workshop, queerANarchive (HR/CL)

Tips&tricks za snalaženje s DJ-opremom uz Gabibabydoll. Za sudjelovanje nije potrebno predznanje, ali treba donijeti USB s deset odabranih pjesama i prijaviti se na mejl: loricure@yahoo.com.
Aktivnost se provodi u okviru programa Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja.

OKC Palach, Kružna 8

18.00 – 19.00 Performans: Iza ugla, Kolektiv Igralke (HR)

Eksperimentalno-dokumentarni performans s ciljem osvještavanja svakodnevnog nasilja koje žensko tijelo doživljava u javnom prostoru, konkretnije na ulicama Rijeke. Umjetničku organizaciju Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić.

Kont, Šetalište Andrije Kačića Miošića 1

19.00 – 20.00 Performans i razgovor: B(l)oody creatures 2.0, Nur G. Villarroya&Bene Steiner (ES, AT)

Interdisciplinarna izvedba, putovanje u prošlost i sadašnjost, propituje seksualnost i nasilje, ljubav i društvo, krv i tabue. Slijedi razgovor publike s Nur. Osobe koje izvode performans su dio umjetničkog kolektiva Kulturverein Spätschicht iz Linza.

OKC Palach, Kružna 8

20.30 – 22.00 Dokumentarni film: Feminism WTF (AT)

Smiona austrijska redateljica Katharine Mückstein uključila je brojne teoretičarke, aktivistkinje i umjetnice u aktualne rasprave unutar feminizma, analizirajući potencijale intersekcijskog feminizma da promijeni budućnost društva.

Art-kino Croatia, Krešimirova 2

SUBOTA, 14. LISTOPADA 2023.

14.00 – 16.00 Radionica za mlade: Safe@festival, KUN (NO)

Radionica za (LGBTIQ+) mlade o seksualnom uznemiravanju, rodno uvjetovanom nasilju i sigurnosti na javnim mjestima na festivalima. Naučite više o različitim oblicima nasilja, kako ih prepoznati i kako na njih reagirati.

OKC Palach, Kružna 8

16.00 – 19.00 Radionica osnažujuće samoobrane, Centar za devojke (RS)

Sudionice uče procijeniti i kreirati sigurnost za sebe kroz 5 principa: misli, viči, trči, bori se i pričaj. Vježbanjem nekoliko udaraca rukama, nogama i laktovima učimo o asertivnoj komunikaciji i stavu. Ova radionica osnažuje, podiže samopouzdanje i pokazuje nam koliko smo zaista jake. Voditeljica Tatjana Nikolić certificirana je ESD trenerica 2. razine.

OKC Palach, Kružna 8

17.00 – 19.00 Radionica: Waacking, Helena Ostojić aka Ursula Away (HR)

Nauči povijest stila kroz 5 najvažnijih elemenata: tehnika, punking, muzikalnost, posing i individualnost. Zatim se svi elementi spajaju u koreografiju. Nema prijava, samo dođi&ponesi pregršt dobre volje ?

OKC Palach, Kružna 8

23.00 – 04.00 Queer-UP! Party: Ustanova (SI) & Gabibabydoll (Zvjerinjak) (CL/HR)

Gdje njihove noge kroče, zrak postaje gušći, a atmosfera uzavrela. Pridruži nam se na plesnom podiju uz razne globalne klupske žanrove! Rezidentice klupskog programa Zvjerinjak i Ustanove osim predanosti glazbi, krasi posvećenost aktivizmu i briga o sigurnosti u noćnom životu.

Pogon kulture, Strossmayerova 1

00.00 – 1.00 Drag show: House of Flamingo (HR)

Drag kraljice Colinda Evangelista i Jovanka B. Titutka, uz plesni duo Helena Ostojić i Indi Cecić Turčinov, komičnom i dinamičnom live izvedbom godinama oduševljavaju raznorodnu publiku Balkana, a i šire.

Pogon kulture, Strossmayerova 1

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari