Medicina rada i Poliklinika Pro Vita obilježila 25 godina rada

Dr. Milorad Stipanović, dr. Gordana Grbac Rinčić, dr. Borivoj Kezele, dr. Ivan Švajger

Prva privatna medicina rada u Hrvatskoj danas je obilježila 25 godina rada te najavila novi razvoj i vlasnika

Ustanova za medicinu rada i Poliklinika Pro Vita osnovana je 1993. godine kao prva privatna medicina rada u Hrvatskoj, sukladno stupanjem na snagu ondašnjeg novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je omogućio obavljanje privatne prakse u djelatnosti medicine rada.

Započela je s radom kao Grupna privatna praksa za medicinu rada, a osnovali su je na temelju dugogodišnje liječničke prakse u Domu zdravlja Rijeka, dr.Gordana Grbac Rinčić, dr.Smilja Maravić Bravara i dr.Milorad Stipanović.

Grupna praksa 2000. godine preregistrirana je u Polikliniku Pro Vita, a 2012.godine sukladno promjenama zakonskih odredbi preregistrirana je u dvije zdravstvene ustanove – Ustanovu za medicinu rada i polikliniku, a zadržavanjem svih djelatnosti omogućena je brža, potpuna i kvalitetna zdravstvena usluga.

– Zahtjev za registracijom privatne prakse za medicinu rada podnijeli smo 13. rujna 1993. godine. Odlučili smo se raditi u manjem timu, shvatili smo da tako možemo pružiti veću kvalitetu. Prvi je radni dan počeo s osjećajem tjeskobe, nismo znali što nas čeka, ali je prošlo dobro, imali smo osam klijenata, a prvi je bio pomorac Nikola Jurišić – prisjetio se dr. Milorad Stipanović.

Dr. Gordana Grbac Rinčić prisjetila se prvog novinskog članka pod naslovom „Osuđeni na opstanak“.

„ Opstali smo, počeli smo s tri tima, danas zapošljavamo dvadeset zaposlenika i pet vanjskih suradnika i najveća smo ustanova za medicinu rada u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj“, naglasila je dr. Grbac-Rinčić dodavši kako je zdravlje djelatnika, odnosno zdravlje na radu fokus djelovanja Pro Vite.

Medicina rada je izrazito multidisciplinarna grana medicine i dobro funkcionira samo u stalnoj suradnji s ostalim medicinskim specijalnostima, stoga su, ističu osnivači, od samog početka
uspostavili suradnju s Domom zdravlja, RTG dijagnostikom Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Zavodom za javno zdravstvo te time potvrdili da se privatna praksa i javno zdravstvena djelatnost međusobno nadopunjuju i da mogu dobro surađivati.

Korisnici njihovih usluga su domaće i strane tvrtke, a obavljaju preglede medicine rada za potvrdu radne sposobnosti i
stjecanje licenci iz različitih djelatnosti. Uglavnom su to radnici, napose radnici s posebnim uvjetima rada koji zahtijevaju povećane psiho fizičke sposobnosti, nadalje tu su i pregledi za pomorce koji plove na raznim kompanijama diljem svijeta, pregledi za vozače, sportaše, zaštitare, za držanje i nošenje oružja, kao i pregledi funkcionalne dijagnostike (EKG, spirometrija, UTZ, vid, sluh).

Obavljaju sve vrste laboratorijskih testova, internističke preglede i
oftalmološke preglede.

Poliklinika Pro Vita mlađa je sestra medicine rada, kazao je dr. Borivoj Kezele, specijalist interne medicine, napominjući kako se djelatnost poliklinike razvijala paralelno s medicinom rada koja je glavna snaga Pro Vite.

Prednosti su našeg tima planiranje i dobra organizacija, tako da čekanja na uslugu nema, zaključio je dr. Kezele.

Prema ovlaštenju Ministarstva zdravstva djeluju kao Centar za edukaciju specijalizanata medicine rada i sporta u trajanju od dvanaest mjeseci, u određenim segmentima medicine rada, kao što je fiziologija rada i sporta u funkciji ocjene radne i sportske sposobnosti, profesionalna orijentacija i selekcija, pomorska medicina te rad u ambulanti medicine rada i medicine sporta.

U Pro Viti je do sada specijalizaciju i usavršavanje obavilo više liječnika, specijalizanata medicine rada i sporta.

Odnedavno je Ustanova za medicinu rada i Poliklinika Pro Vita prešla u ruke novog vlasnika, dr. Ivana Švajgera koji ima zacrtanu strategiju daljnjeg razvoja.

– Čestitao bih osnivačima i djelatnicima na 25 godina ustrajnog i vrhunskog rada, jer nije jednostavno biti pionir. Nazvao bih pothvatom u hrvatskim okolnostima održati kvalitetu od samoga početka i stalno je unapređivati. Ponosan sam što sam dijelom tog tima koji se pokazao uspješnim i što imam priliku sudjelovati u daljnjem rastu i razvitku – uputio je riječi zahvale dr. Švajger, priznavši kako imaju velike ambicije za Pro Vitu.

Želimo da se za nju čuje ne samo Hrvatskoj, već i u inozemstvu, a u planu je uključivanje u medicinski turizam te daljnje ulaganje u specijalizacije.

Dr. Švajger zagovara integrirano hrvatsko zdravstvo koje okuplja privatni i javni sektor koji će korisnicima u sinergiji pružiti najbolju
uslugu.

Prvih 25 godina je prošlo, u idućih 25 bit će dovoljno vremena za ostvariti sve zacrtane planove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari