Medicina rada i Poliklinika Pro Vita obilježila 25 godina rada

Dr. Milorad Stipanović, dr. Gordana Grbac Rinčić, dr. Borivoj Kezele, dr. Ivan Švajger

Prva privatna medicina rada u Hrvatskoj danas je obilježila 25 godina rada te najavila novi razvoj i vlasnika

Ustanova za medicinu rada i Poliklinika Pro Vita osnovana je 1993. godine kao prva privatna medicina rada u Hrvatskoj, sukladno stupanjem na snagu ondašnjeg novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je omogućio obavljanje privatne prakse u djelatnosti medicine rada.

Započela je s radom kao Grupna privatna praksa za medicinu rada, a osnovali su je na temelju dugogodišnje liječničke prakse u Domu zdravlja Rijeka, dr.Gordana Grbac Rinčić, dr.Smilja Maravić Bravara i dr.Milorad Stipanović.

Grupna praksa 2000. godine preregistrirana je u Polikliniku Pro Vita, a 2012.godine sukladno promjenama zakonskih odredbi preregistrirana je u dvije zdravstvene ustanove – Ustanovu za medicinu rada i polikliniku, a zadržavanjem svih djelatnosti omogućena je brža, potpuna i kvalitetna zdravstvena usluga.

– Zahtjev za registracijom privatne prakse za medicinu rada podnijeli smo 13. rujna 1993. godine. Odlučili smo se raditi u manjem timu, shvatili smo da tako možemo pružiti veću kvalitetu. Prvi je radni dan počeo s osjećajem tjeskobe, nismo znali što nas čeka, ali je prošlo dobro, imali smo osam klijenata, a prvi je bio pomorac Nikola Jurišić – prisjetio se dr. Milorad Stipanović.

Dr. Gordana Grbac Rinčić prisjetila se prvog novinskog članka pod naslovom „Osuđeni na opstanak“.

„ Opstali smo, počeli smo s tri tima, danas zapošljavamo dvadeset zaposlenika i pet vanjskih suradnika i najveća smo ustanova za medicinu rada u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj“, naglasila je dr. Grbac-Rinčić dodavši kako je zdravlje djelatnika, odnosno zdravlje na radu fokus djelovanja Pro Vite.

Medicina rada je izrazito multidisciplinarna grana medicine i dobro funkcionira samo u stalnoj suradnji s ostalim medicinskim specijalnostima, stoga su, ističu osnivači, od samog početka
uspostavili suradnju s Domom zdravlja, RTG dijagnostikom Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Zavodom za javno zdravstvo te time potvrdili da se privatna praksa i javno zdravstvena djelatnost međusobno nadopunjuju i da mogu dobro surađivati.

Korisnici njihovih usluga su domaće i strane tvrtke, a obavljaju preglede medicine rada za potvrdu radne sposobnosti i
stjecanje licenci iz različitih djelatnosti. Uglavnom su to radnici, napose radnici s posebnim uvjetima rada koji zahtijevaju povećane psiho fizičke sposobnosti, nadalje tu su i pregledi za pomorce koji plove na raznim kompanijama diljem svijeta, pregledi za vozače, sportaše, zaštitare, za držanje i nošenje oružja, kao i pregledi funkcionalne dijagnostike (EKG, spirometrija, UTZ, vid, sluh).

Obavljaju sve vrste laboratorijskih testova, internističke preglede i
oftalmološke preglede.

Poliklinika Pro Vita mlađa je sestra medicine rada, kazao je dr. Borivoj Kezele, specijalist interne medicine, napominjući kako se djelatnost poliklinike razvijala paralelno s medicinom rada koja je glavna snaga Pro Vite.

Prednosti su našeg tima planiranje i dobra organizacija, tako da čekanja na uslugu nema, zaključio je dr. Kezele.

Prema ovlaštenju Ministarstva zdravstva djeluju kao Centar za edukaciju specijalizanata medicine rada i sporta u trajanju od dvanaest mjeseci, u određenim segmentima medicine rada, kao što je fiziologija rada i sporta u funkciji ocjene radne i sportske sposobnosti, profesionalna orijentacija i selekcija, pomorska medicina te rad u ambulanti medicine rada i medicine sporta.

U Pro Viti je do sada specijalizaciju i usavršavanje obavilo više liječnika, specijalizanata medicine rada i sporta.

Odnedavno je Ustanova za medicinu rada i Poliklinika Pro Vita prešla u ruke novog vlasnika, dr. Ivana Švajgera koji ima zacrtanu strategiju daljnjeg razvoja.

– Čestitao bih osnivačima i djelatnicima na 25 godina ustrajnog i vrhunskog rada, jer nije jednostavno biti pionir. Nazvao bih pothvatom u hrvatskim okolnostima održati kvalitetu od samoga početka i stalno je unapređivati. Ponosan sam što sam dijelom tog tima koji se pokazao uspješnim i što imam priliku sudjelovati u daljnjem rastu i razvitku – uputio je riječi zahvale dr. Švajger, priznavši kako imaju velike ambicije za Pro Vitu.

Želimo da se za nju čuje ne samo Hrvatskoj, već i u inozemstvu, a u planu je uključivanje u medicinski turizam te daljnje ulaganje u specijalizacije.

Dr. Švajger zagovara integrirano hrvatsko zdravstvo koje okuplja privatni i javni sektor koji će korisnicima u sinergiji pružiti najbolju
uslugu.

Prvih 25 godina je prošlo, u idućih 25 bit će dovoljno vremena za ostvariti sve zacrtane planove.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari