65 ZEMALJA

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 2024 okupila više od 800 znanstvenika u Rijeci

U Rijeci ovih dana boravi više od 800 sudionika jedne od najvećih međunarodnih konferencija na ovim prostorima – International CEEISA-ISA 2024 Conference s temom Knowing the Global-local: Imagining Pasts, Debating Futures.

Konferencija, koja se održava od 18. do 21. lipnja, okupila je sudionike iz čak 65 zemalja – stručnjake iz područja politologije i međunarodnih odnosa, koji ovoga tjedna na Sveučilištu u Rijeci raspravljaju, surađuju i sudjeluju na brojnim sesijama, radionicama, panel-raspravama i okruglim stolovima.

Na Svečanom otvorenju, održanom u ex Exportdrvu pozdravnim su se govorima obratili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Conneticutu Radenka Marić, predsjednik CEEISA-e Filip Ejdus, izvršni direktor ISA-eMark A. Boyer, zamjenik župana Petar Mamula i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Otvorenju je nazočila i Diana Mance, ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske.

„Iznimno mi je drago što je Sveučilište u Rijeci ovih dana mjesto kolektivne kreativnosti i mudrosti. Mi samo danas na simbolički važnom mjestu, koje slavi rad, u nekadašnjem lučkom skladištu drva; ponosno smo ovom zgradom, koja je postala jednim od simbola našega grada. Također smo na mjestu gdje se naša Rijeka, po kojoj je i grad dobio ime ulijeva u more i gdje se slatka voda miješa sa slanom. Kao Sveučilište smo mladi i lani smo slavili tek 50 godina, ali tradicija visokog obrazovanja u ovom gradu traje već 390 godina. Ponosni smo i članovi YUFE saveza i budućnost europskih mreža sveučilišta ulažemo mnoge nade i napore. Mislimo o sebi kao o lokalnom centru demokracije te želimo poticati zdravu zajednicu, dobrobit i održivost“, rekla je uvodno rektorica Prijić Samaržija, dodajući:

„Iznimno sam počašćena što su danas sa nama kolege sa Sveučilišta u Conneticutu s kojim smo jučer potpisali i Sporazum o suradnji. Ova je konferencija od veliko g značaja za Sveučilište u Rijeci, a njen relevantan program potaći će znatiželju brojnih prijavljenih sudionika. Velika pohvala i zahvala glavnim organizatorima i svima onima koji su u organizaciji sudjelovali.“

Rektorica Marić čestitala je Sveučilištu u Rijeci na domaćinstvu. „Ovako veliko događanje nije lako organizirati te zahvaljujem na tome svim našim partnerima. Znanošću i obrazovanjem bavimo se radi budućnosti – upravo radi naših studenata, jer oni su naša budućnost. U našem Sveučilištu u Conneticutu imamo snažan Institut za ljudska prava, ali i iznimno snažno cijenimo akademski sport! Zato smo već drugu godinu prvaci u košarci!“, kazala je Marić.

„Ovo je najveća konferencija u široj regiji, a potreba za njenim organiziranjem više je očita s obzirom da smo nažalost svjedoci pada demokratskih vrijednosti u nekim područjima pa čak i ratu na tlu Europe!“ istaknuo je prof. Ejdus.

Prof. Boyer zahvalio je Sveučilištu na toploj dobrodošlici te dodao da dobri i kvalitetni ljudi trebaju raditi u znanosti i trebaju poučavati mlade. “Nebitno odakle dolaze; uvijek moraju pronaći zajedničke jezike s intelektualcima diljem svijeta, nezavisno o trenutnim političkim zbivanjima na područjima s kojih oni dolaze“, zaključio je.

„Potičem vas da na konferenciji iznesete svoja različita razmišljanja i poglede i da raspravljate o njima, a sve u cilju bolje međusobnog razumijevanja. Slažemo se kako je inkluzivna i održiva budućnost ono čemu težimo, ali svjedoci smo nažalost novih geopolitičkih tenzija. Imamo odgovornost da rješenja tražimo i ista promoviramo. Vaša ogromna prisutnost na ovoj konferenciji pokazatelj je vaše angažiranosti i aktualnosti ovih tema,“ zaključio je zamjenik župana Mamula.

„Siguran sam da se svi mi ovdje zalažemo za promociju mira i europskih vrijednosti, no očito je da su ovakve konferencije nužne i da aktualne političke i međunarodne teme zaslužuju raspravu na akademskom nivou i znanstveni pristup. Želim vam uspješan rad i da iz Rijeke ponesete lijepe uspomene,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

U nastavku konferencije, profesorica Jesica Pisano s New School for Social Research New York City održala je plenarno predavanje na temu ”O odgovornosti intelektualaca: Epistemički resursi u doba rata”, u kojem je započela raspravu o odgovornosti sveučilišnih nastavnika u poučavanju o aktualnim ratnim zbivanjima u svijetu. Osvrnula se na recentne primjere prosvjeda studenata u SAD-u zbog rata u jednom području, dok se primjerice zbog ratovanja na drugim područjima nije prosvjedovalo. Otkrila je u kojim se dilemama našla kao sveučilišna profesorica te postavila pitanje kakve nam to naočale trebaju da uočimo ozbiljnost i stvarnost rata, bio on u Ukrajini ili na Bliskom istoku ili negdje drugdje?

Glavni organizator konferencije je International Studies Association (ISA), najstarije i najveće profesionalno udruženje za interdisciplinarno proučavanje međunarodnih odnosa i njegov regionalni partner Central and Eastern European International Studies Association (CEEISA), u suradnji sa Sveučilištem u Connecticutu i lokalnim partnerskim institucijama – Centrom za napredne studije jugoistočne Europe i Sveučilištem u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari