ČETIRI RADIONICE

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se ciklusom radionica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama

Učenike se ohrabrilo da u slučaju nasilja u vezama o tome trebaju razgovarati s osobom od povjerenja, a mogu se obratiti i policiji, izvijestila je policija.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održat će se ciklus od četiri radionice na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama.

U organizaciji Ureda načelnika ove Policijske uprave i u suradnji s djelatnicima Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka, jednom tjedno održat će se radionice pod nazivima:

Što je nasilje
Kako prepoznati nasilje u vezi
Kako prijatelji pomažu
Kako izgleda dobra veza

Radionice su namijenjene učenicima osmih razreda, a vodit će ih policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju, Ingrid Mavrić i stručna suradnica Osnovne škole Nikola Tesla, psihologinja Orjana Marušić Štimac.

Tako je jučer, 2. studenoga u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održana prva radionica u kojoj je sudjelovalo 20 učenika 8a razreda spomenute škole. U uvodnom dijelu učenici su bili iznenađeni rezultatima istraživanja (CESI, 2018. godine), prema kojima je čak 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskoj vezi. Njihove procjene bile su od 5% do 28%. Nakon kratkog osvrta na policijske statistike učenici su podijeljeni u četiri grupe te su dobili različite priče – prikaze slučajeva različitih vrsta nasilja, sa zadaćom da u svakoj od priča prepoznaju što je nasilje i o kakvoj se vrsti nasilja radi.

Po završetku izlaganja svake grupe te u aktivnoj raspravi u kojoj su sudjelovali svi učenici, vrlo brzo su zaključili da su u stvarnom svijetu najčešći oblici nasilja u mladenačkim vezama psihološko, fizičko i spolno nasilje, a neki od ovih oblika nasilja mogu se nastaviti i u virtualnom svijetu putem elektroničke tehnologije preko društvenih mreža, aplikacija za razgovor i bilo gdje na internetu gdje dolazi do komunikacije.

Pojašnjeno je da se pod psihološkim nasiljem uz uvrede, stalno nadziranje, ucjenjivanje, zlostavljanje, prekomjerno slanje poruka, ponižavanje, omalovažavanje, zastrašivanje, podrazumijevaju i prijetnje.

Osim navedenih oblika nasilja upoznati su i sa zakonskom regulativom (Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji), prema kojoj postoji i ekonomsko nasilje, koje nije uobičajeno u mladenačkim vezama, ali je prilično često u partnerskim vezama u obitelji.

U nastavku radionice upoznati su i s najčešćim kaznenim djelima i prekršajima, karakterističnim za nasilje u mladenačkim vezama, poput nametljivog ponašanja (čl. 140. Kaznenog zakona) i naročito drskog i nepristojnog ponašanja (čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira).
Obzirom da je većina učenika navršila 14 godina, bili su začuđeni činjenicom da s navršenih 14 godina postaju kazneno i prekršajno odgovorni.

Uz edukaciju, učenike se ohrabrilo da kod prepoznavanja znakova nasilja u vezama uvijek o tome trebaju razgovarati s osobom od povjerenja, bilo da je riječ o roditeljima, nastavnicima ili psiholozima. Naglašeno im je da se u slučaju nasilja uvijek mogu obratiti policiji i drugim nadležnim institucijama (Hrvatski zavod za socijalni rad, pravobraniteljica za zaštitu djece) te organizacijama civilnog društva.

Druga po redu radionica održat će se u srijedu, 8. studenoga u riječkoj Osnovnoj školi NikolaTesla.

Podsjećamo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a nasilje nad ženama je kao važan javnozdravstveni problem prepoznato i u Hrvatskoj, radi čega se i provode različite preventivne aktivnosti uz već donesene zakonodavne mjere kojima se štiti svaka žrtva nasilja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari