Panel raspravom o prevenciji suicida u Gradskoj vijećnici započeo je Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest

U raspravi su sudjelovali specijalist psihijatrije prim. dr. Robert Torre, prof. dr. sc. Boran Berčić s Filozofskog fakulteta u Rijeci te specijalist psihijatar doc.dr.sc. Ivana Ljubičić Bistrović, dr.med., uz moderaturu dr. sc. Luce Malatestija s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

 

Panelisti su kroz zanimljivu multiperspektivnost psihijatrijskog i filozofskog promatranja samoubojstva dali odgovore na neka od osnovnih pitanja, ali i ušli u dublju dimenziju tematike.

Robert Torre dao je pregled poimanja mentalnog zdravlja kroz povijest, kazavši kako se on mijenja kroz različite tradicije i vremena, no kako je doživio institucionalizaciju kroz razvoj koncepta ludila i pratećih različitih vrsta tretmana u različitim društvima. Ivana Ljubičić Bistrović približila je statističke podatke o samoubojstvu te govorila o prevladavajućim simptomima i uzrocima, dok je Boran Berčić kazao kako samoubojstvo predstavlja važno moralno pitanje koje je obrađivano kroz različite etičke perspektive, navodeći misao Albert Camusa prema kojoj je samoubojstvo jedino primarno filozofsko pitanje naspram su sva ostala pitanja sekundarna.

Otvorenju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović koji je uvodnom obraćanju kazao kako se, u vremenima porasta broja dijagnoza mentalnih bolesti i poremećaja koji proizlaze iz svakodnevnog života, društvo mora osvijestiti o važnosti mentalnog zdravlja i prevencije samoubojstava.

 

Među ovotjednim aktivnostima Mentalfesta izdvojeni su simpozij o prevenciji suicida u različitim životnim dobima, „Ulični dan“ uz izradu rukotvorina, izložbe i druženje građana i štićenika riječkih ustanova, kao i stručni skupovi, a više informacija o festivalu možete pogledati u njegovoj najavi.

 

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest se u Rijeci održava od 7. do 12. listopada s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju. Mentalfest povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizira Dom za odrasle osobe Turnić, uz suradnju i pokroviteljstvo Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke te ustanova zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te udruga nevladinog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari