„MI ZNAMO KAKO“: Kafić za ljubimce, objekt zdrave prehrane i rukotvorine od recikliranih materijala najbolji poslovni projekti

Podijeljene su diplome polaznicima 4. generacije projekta „Mi znamo kako“ a u sklopu projekta pokrenuto je i online savjetovalište za društvene poduzetnike

Polaznici projekta Mi znamo kako primili su diplome za sudjelovanje u projektu koji je započeo forumom Mladi u poduzetništvu u studenom, potom ih proveo kroz 120 sati edukacije te najbolje od njih odveo na studijsko putovanje u Italiju prošlog tjedna.

Prezentacija poslovne ideje (2)

Mladi su prošli kroz tri edukacijska modula koja su partneri i suradnici na projektu, Centar tehničke kulture Rijeka, CEDRA HR – Kluster za razvoj i Riječka razvojna agencija Porin, prepoznali kao bitne i tražene na tržištu rada. Bili su to moduli: (1) Društveno poduzetništvo i poslovni plan, (2) EU akademija i (3) Prezentacija poslovne ideje.

Da je projekt potreban i da odgovara na potrebe u zajednici svake godine, osim velikog interesa za upise u edukaciju, pokazuju i rezultati – ove godine su uključene 24 mlade osobe, a do samog kraja projekta njih 10 je pronašlo zaposlenje, dok su dvije osobe u procesu pokretanja vlastitog posla. Preko 70 % polaznika edukacije smatra da im je sudjelovanje u edukaciji koristilo u pronalasku posla.

EU akademija (1)

Nakon odslušanih predavanja i sudjelovanja na radionicama, mladi su odrađivali praktični dio – pisali su poslovne planove za društveno-poduzetničke ideje, prijavljivali projekte na simulaciju europskog natječaja te izradili vizualni identitet za poslovnu ideju (logotip, promotivne materijale, Internet stranicu). Kako bi ih motivirali, troje najboljih poveli smo na studijsko putovanje kako bi se upoznali s talijanskim društvenim poduzećima koja uspješno zadovoljavaju potrebe lokalne zajednice.

Alma Hasić, Ivana Pernat i Anita Pešut, izabrane su kao najbolje polaznice zbog kvalitete njihova rada u svim trima modulima. Anita je razvila poslovni plan za društveno poduzeće ARTic koje bi promicalo dobrobiti recikliranja i izrade rukotvorina, dok su Alma i Ivana otišle u smjeru ugostiteljstva – Alma je razvijala ideju za objekt zdrave prehrane „Shpajza“, a Ivana kafić „Čupavci“ gdje bi se vlasnici pasa i njihovi kućni ljubimci ugodno osjećali.

Tijekom studijskog putovanja posjetile su tri društvena poduzeća koja pružaju socijalne usluge zbrinjavanja djece, odraslih, umirovljenika, osoba s posebnim potrebama u regiji Veneto i Emilia-Romagna. Svoje dojmove i iskustva sa studijskog putovanja podijelile su s okupljenim polaznicima na podjeli diploma.

?????????????
Studijsko putovanje

U sklopu projekta Mi znamo kako pokrenuto je i online savjetovalište za društvene poduzetnike, te je od njegova pokretanja nekoliko poduzetnika zatražilo savjet u istom.

Projekt Mi znamo kako realiziran je zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva socijalne politike i mladih u iznosu od 69.994,00 kn. Od 2011. godine, kada je projekt financiran putem Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije, kroz četiri generacije projekta prošlo je 167 mladih osoba.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views