STANJE - NEPROMIJENJENO

Video | Migranti i dalje u središtu Rijeke, Crveni križ im priprema 150 obroka dnevno. Evo i menija!

Unatoč Schengenu, migranti i dalje spavaju na riječkom kolodvoru

Novinarska ekipa Kanala Ri posjetila je Željeznički kolodvor u Rijeci. Stotine novih izbjeglica dnevno spava ili na otvorenim javnim prostorima ili u komunalnom šatoru kojeg koriste kao dnevni boravak.

Pomoć migrantima za prvu ruku pretvorila se u svakodnevnu situaciju. Od listopada do danas broj migranata nešto je manji, ali i dalje se vrti oko brojke 150.

Obroke im svakodnevno priprema riječko društvo Crvenog križa, a pomoć im kroz cijeli dan pružaju volonteri Riječke nadbiskupije.

Obroci se spremaju u kuhinji Crvenog križa na Pećinama

“U početku je to bilo 200-tinjak obroka, a zadnjih tjedan dana smo pali na 100. Moram tu istaknuti izuzetno dobru suradnju s Gradom Rijeka, s Riječkom nadbiskupijom, s volonterima Riječke nadbiskupije s kojima smo neprestano u kontaktu. S njima se početkom tjedna čujemo da vidimo kakva je ta fluktuacija migranata, je li to porast broja, pad broja migrnata…”, pojašnjava Damjan Miletić, voditelj Odjela ugostiteljstva Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Obroci se spremaju u kuhinji Crvenog križa na Pećinama odakle ih volonteri dopremaju do kolodvora gdje ih dočekaju volonteri riječke nadbiskupije.

Danas su migranti mogli birati između tri različita obroka

“Imamo i nešto maneštre, pašta fažol što bi rekli, ali naravno sukladno njihovim ograničenjima u prehrani vodimo računa da im se ne stavlja svinjetina, odnosno svinjsko meso. Bit će tjestenina sa umakom od rajčice i povrćem i bit će palenta s pilećim nuggetsima – tako da uistinu za svakoga ponešto!”, dodaje Damjan Miletić.

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka migrantima ne pomaže samo s obrocima.

“U jednom trenutku smo dopremili i preko 400 deka za potrebe migranata, odgovarajuću odjeću, obuću… dakle nastojimo pomoći koliko god može, a sve to u skladu s onim osnovnim postulatima Crvenog križa a to je humanost i solidarnost koji na djelu moraju biti uvijek.”, kaže voditelj Odjela ugostiteljstva Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Grad Rijeka postavljanjem kontejnera osigurao im je toplu vodu i održavanje higijene.

“Jedno s drugim definitivno mora ići, jedno bez drugog ne ide. Uzalud vam topli obrok ako čovjek ne opere ruke prije nego pojede taj topli obrok. Tako da mislim da se svi zajedno doista mnogo, mnogo trudimo. Na kraju krajeva ljudski je pomoći i treba pomoći, dobro je činiti dobro.”, kaže Damjan Miletić.

Riječki Crveni križ svakodnevno sprema i obroke za potrebite građane Rijeke a a tu je i akcija Danas za vas koja se nastavlja i veljači. Ove će srijede obroke spremati tri dosadašnja meštra uz tri kraljice Riječkog karnevala te opatijski pusni gradonačelnik Duško Jeličić Dule.

Ekipa Kanala Ri posjetila je i kuhinju Crvenog križa na Pećinama gdje se pripremaju obroci za migrante.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari