EVO DETALJA

Mijenja se procedura prodaje gradskih poslovnih prostora; Zainteresirani lakše do vlasništva

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene Odluke o kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Rijeke, kojom se mijenja procedura prodaje gradskih poslovnih prostora.

Novom su odlukom ukinuti propisani kriteriji ekonomske opravdanosti i kriterija racionalnosti održavanja poslovnog prostora iz članka, koji su u praksi onemogućavali prodaju poslovnih prostora, iako postoji interes poduzetnika za kupnjom gradskih poslovnih prostora.

Naime, dosadašnjom gradskom odlukom gradskom odlukom, pored zakonskih kriterija, bili su propisani su i dodatni kriteriji za prodaju poslovnih prostora. Dodatni kriteriji bili su uvedeni s ciljem da se ne prodaju poslovni prostori u kojima nema potrebe za izvođenjem značajnih radova na samom održavanju prostora ili zajedničkim dijelovima zgrade u kojoj se prostor nalazi, pa time niti izdvajanja značajnijih financijskih ulaganja, a koji pri tome ostvaruju prihod zakupnine.

U praksi, na ovaj način se nije uspio prodati niti jedan prostor u zakupu, dok je od 31 poslovnog prostora povjerenstvo tek u 12 slučajeva donijelo pozitivno rješenje.

VIDEO DANA:

„Ove izmjene ne znače da će doći do rasprodaje gradskih poslovnih prostora, kojih je oko 1600, a oko 1300 ih je u najmu, nego ćemo samo omogućiti nekima od zakupaca koji ispunjavaju uvjete da kupe prostore. Sredstava od prodaje, sukladno zakonu, koriste se samo za kapitalne rashode, za nabavu druge nefinancijske imovine ili ulaganja u drugu nefinancijsku imovinu, a mi ćemo sredstva od prodaje poslovnih prostora uložiti u objekte odgoja i školstva. Odnosno, omogućit ćemo da se vrijednost imovine, koja je najmovima zarobljena, prelije u vrtiće i škole“, kazao je na 7. sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Prodaja poslovnih prostora u zakupu

Izmjenama odluke kod prodaje poslovnih prostora u zakupu od sada će se isključivo primjenjivati uvjeti propisani zakonom. Prema zakonu, ne može se prodati poslovni prostor koji kumulativno ispunjava sljedeća četiri uvjeta, a to da je se nalazi u nultoj ili prvoj zoni gradova i općina, da je ulični poslovni prostori s izlogom koji gleda na uličnu stranu, da se nalazi u razizemlju (suterenu) te čija je vrijednost zakupnine za 15 godina jednaka procijenjenoj vrijednosti nekretnine ili veća od procijenjene vrijednosti nekretnine. Ukoliko jedan od kriterija nedostaje, poslovni prostor može ići na prodaju.

Dodatni kriteriji za prodaju poslovnog prostora da trajanje zakupa mora biti minimalno pet godina, da prostor ne smije biti dan u podzakup i da zakupnik nema nikakvih financijskih dugovanja prema proračunima Grada Rijeke i Republike Hrvatske, dobavljačima i djelatnicima.

Prodaja poslovnih prostora u zakupu tek nakon javne objave popisa koji odobrava Gradsko vijeće

Nakon što budu zaprimljeni zahtjevi trenutnih kupaca za kupnjom poslovnog prostora kojem su u zakupu, gradonačelnik Gradskom vijeću predlaže popis poslovnih prostora, koji se nakon usvajanja mora i javno objaviti. Nakon toga poslovni se prostor u zakupu može dati na prodaju bez raspisivanja javnog natječaja.

Sve se to radi nakon procjene vrijednosti od strane vještaka, nakon kojeg ocjenu donosi i gradsko Povjerenstvo za ocjenu opravdanosti prodaje poslovnog prostora.

Što se tiče slobodnih poslovnih prostora, izmijenjenom odlukom Grad Rijeka može prodati slobodan poslovni prostor ako se radi o poslovnom prostoru kojeg je Grad suvlasnik u idealnom dijelu ili ako se radi o poslovnom prostoru za koji povjerenstvo utvrdi da nije u funkcionalnom stanju te da su potrebna znatna financijska sredstva da bi se poslovni prostor doveo u funkcionalno stanje.

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Rijeke prošao je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, tijekom kojeg su pristigla tri primjedbe.

Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u “Službenim novinama Grada Rijeke”.

Javno objavljen Registar poslovnih prostora Grada Rijeke

Grad ima 1611 poslovnih prostora kojima upravlja, a broj slobodnih prostora za zakup kreće se između 60 i 80.

Svakih 4 do 5 tjedana putem javnog natječaja oglašavaju se slobodni poslovni prostori koje Grad Rijeka daje u zakup. Natječaj se najavljuje u dnevnom tisku a na web stranicama Grada pregledno se  za svaki slobodni poslovni prostor prikazuju svi najvažniji podaci, od veličine, početne cijene, jamčevine, dozvoljenih djelatnosti u prostoru kao i vrijeme, način javnog nadmetanja te ugovaranje i vrijeme početka obavljanja djelatnosti.

Podaci o slobodnim prostorima, kao i o svim prostorima u zakupu (lokaciji, zoni, površini, nazivu zakupnika, trajanju ugovora i ugovorenoj zakupnini) mogu se pronaći u Registru objekata poslovne namjene Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari