Mimohodom sjećanja u Rijeci obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici

“Da se ne zaboravi, nikada, nikom i nigdje ne ponovi”, poruka je kolone sjećanja na žrtvu Srebrenice koju su već šestu godinu u Rijeci organizirali županijsko i gradsko vijeće bošnjačke nacionalne manjine

Pod nazivom “Srebrenica svijetom hodi”, a u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke organiziralo je mirnu šetnju građana Rijeke središtem grada. Ove godine u koloni sjećanja koja je prošla riječkim Korzom bilo je više od 200 ljudi kojima su se pridružili i predstavnici Primorsko-goranske županije, gradova Rijeke i Kastva te Općine Viškovo.

mimohod2

Želeći podsjetiti da se ovaj, ali i svi drugi zločini ne smiju zaboraviti, sudionici povorke krenuli su s Mosta hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Delti noseći bijele majice s natpisom “Srebrenica – da se ne zaboravi i nikad, nikome i nigdje ne ponovi”. Mimohodu sjećanja na žrtve Srebrenice pridružio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

mimohod3

Vojko Obersnel obratio se prisutnima podsjetivši na činjenicu da su Srebrenica i Vukovar gradovi simboli žrtve, ali i otpora prema zločinu izrazivši zadovoljstvo što je upravo iz Rijeke krenula inivijativa za kolonu sjećanja. U ime Primorsko-goranske, sućut za žrtve Srebrenice izrazila je voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj.

mimohod4

Bijeli mimohod sjećanja prošao je Korzom te se potom vratio na Most hrvatskih branitelja odakle je 21 bijela ruža, kao znak buđenja novoga života, zaplovila Rječinom. Mimohod je završio čitanjem molitve za Srebrenicu.

– Ove godine u Srebrenici se pokapaju posmrtni ostaci 127 žrtava koji su ekshumirani iz masovnih grobnica. Među njima je 12 dječaka koji su imali manje od 18 godina. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 77 godina. Dakle, nije bilo pravila, bilo je samo bitno ubiti život. Poruka koju mi šaljemo iz Rijeke ‘Srebrenica svijetom hodi’ podsjetnik je i opomena da se zločine treba osuditi i spriječiti“, rekao je Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, koji je u ratu i sam izgubio oca i dva brata.

mimohod5

U mimohodu sjećanju u ime Primorsko-goranske županije prisustvovali su voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj te predstavnici Županijske skupštine, članovi Udruge mladih Bošnjaka na čelu s njihovom predsjednicom Edvinom Čehajić, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke i PGŽ-a te brojni drugi Riječani.

Mimohodom je dana potpora Maršu mira (Nezuk – Potočari), koji se tradicionalno održava u Bosni i Hercegovini od 8. do 10. srpnja u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine u Srebrenici.

21 bijela ruža za 21 godinu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici spušteno je u riječkoj luci nakon molitve glavnog riječkog imama Hajrudina Mujkanovića.

Foto: Grad Rijeka, PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari