MINI-BRODOVI, MAKSI-ATRAKCIJA: Najbolji hrvatski brodomaketari izlažu u Rijeci!

Foto: ilustracija

Ovoga vikenda u Rijeci će se održati 21. Državno natjecanje brodomaketara koje zajednički organiziraju Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Centar tehničke kulture Rijeka

Svoje umijeće izrade minijatura brodova odmjerit će 20 brodomaketara iz Rijeke, Kostrene, Bakra, Lovrana, Kastva, Dubrovnika, Makarske, Hvara i Brača. Ove godine natječu se prema pravilima NAVIGA, što znači da se mogu natjecati s maketama brodova koji su plovili svim svjetskim morima i pod svim svjetskim zastavama.

Najbolji natjecatelji prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva bit će proglašeni dan poslije, u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka (Školjić 6, prizemlje), na svečanom otvorenju Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2016“ u 12 sati.

Na izložbi će, osim natjecateljskih maketa brodova, biti izložena 21 maketa broda izvan konkurencije. Hrvatski savez brodomaketara će na izložbi istaknuti doprinos očuvanju pomorske tradicije, posebice rapskog pomorstva, nedavno preminulog Rabljanina Tonija Miknića. Kao i svake godine, posjetitelji će na izložbi moći pogledati radove s tematikom mora i brodova šest riječkih dječjih vrtića.

Ulaz na izložbu je besplatan. Izložba će biti otvorena radnim danom od 9:00 do 20:00 sati, a u subotu, 30. travnja, od 10:00 do 13:00 sati. U nedjelju, 1. svibnja, izložba će biti zatvorena.

Posjetitelji uz usdjelovanje u tomboli mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike. Nagrada publike bit će dodijeljena u petak, 06. svibnja 2016., u 13 sati nakon čega će izložba biti zatvorena.

Najbolje nagrađene makete brodova prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva na Državnom natjecanju plasiraju se na svjetsko natjecanje koje organizira međunarodna organizacija NAVIGA. Ove godine Svjetsko natjecanje brodomaketara se održava u rujnu u Kalinjingradu.

Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Seminar za brodomaketare

Građani se pozivaju da u ponedjeljak, 25. travnja 2016., posjete seminar za brodomaketare Izrada maketa, dokumentacija i način ocjenjivanja koji će voditi ocjenjivačko povjerenstvo ovogodišnjeg Državnog natjecanja u sastavu: glavni sudac Luciano Keber, Mladen Mitić i Krešimir Šurina. Sudjelovanje za sve građane je besplatno, a seminar počinje u 10 sati.

Zajednički do uspjeha

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka do sada su zajednički organizirali 20 državnih natjecanja brodomaketara i dva svjetska natjecanja, 2006. godine u Dubrovniku i 2012. u Rijeci. Hrvatski brodomaketari su do sada na svjetskim natjecanjima osvojili 63 odličja, od toga 5 zlatnih, 14 srebrnih i 44 brončana odličja.

HSB_plakat

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views