Ministarstvo uprave razjasnilo situaciju oko mandata preminule gradske vijećnice

Foto: Pixsell

Sukus njihova pojašnjenja – koalicijski partneri moraju problem riješiti sami a ne prebacivati odgovornost na Gradsko vijeće Grada Rijeke odnosno Ministarstvo uprave

Nakon što je 11. veljače u Rijeci iznenada preminula gradska vijećnica Živog zida Mirjana Jukić, izabrana u Gradsko vijeće Grada Rijeke na koalicijskoj listi koju sačinjavaju Akcija mladih, Živi zid, Snaga i Alternativa, riječko Gradsko vijeće, koje inače broji 37 članova, već mjesecima djeluje s 36 vijećnika – (pod uvjetom da su svi prisutni na sjednici).

Kako zakonom o lokalnim izborima nije propisan rok u kojem su koalicijske stranke Akcija mladih, Živi zid, Snaga i Alternativa dužne postići dogovor oko zamjenskog vijećnika, stvorila se ova neobična situacija.

Stvar moraju (raz)riješiti međusobno Akcija mladih i Živi zid

Naime, nekako logično bilo bi da se koalicijski partneri dogovore o osobi koja će popuniti Gradsko vijeće, ali predstavnik Akcije mladih Tihomir Čordašev obratio se Ministarstvu uprave zatraživši da se ponište neke sjednice Gradskog vijeća s obrazloženjem kako je predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat trebao odrediti i pozvati prvog idućeg s liste i tako okončati nesporazum koji je nastao između njegove stranke i Živog zida.

Idući neizabrani kandidat na listi je upravo kandidat Akcije mladih pa bi tako mandat preminule vijećnice Živog zida pripao Akciji mladih.

Međutim, iz Ministarstva uprave stigao je odgovor kako je navedena problematika isključivo stvar Akcije mladih i Živog zida, točnije njihove koalicijske liste, odnosno da u njihove odnose nemaju osnova ulaziti niti Grad Rijeka niti Ministarstvo uprave, a također da bi bilo kakvo drugačije postupanje predsjednika Gradskog vijeća u ovom trenutku bilo protuzakonito.

U ministarstvu ističu da zakonom o lokalnim izborima nije propisan rok u kojem su koalicijske stranke Akcija mladih, Živi zid, Snaga i Alternativa dužne postići dogovor oko zamjenskog vijećnika, ali je “u njihovom interesu da to učine čim prije”.

Isto tako, ako nisu spremni na dogovor, o tome su dužni obavijestiti Grad, nakon čega bi se odredio prvi idući neizabrani kandidat s njihove liste. Stoga, dok se sve stranke s čije je liste izabrana preminula članica Živog zida jasno ne očituju, vijeće može normalno funkcionirati i s jednim članom manje uz uvjet da vijeće ima kvorum, ističe se u predstavci Ministarstva.

Poropat: “Čordašev u svoje blato pokušava uvući druge”

Nakon odgovora ministarstva, oglasio se i predsjednik GV-a Andrej Poropat:

U ovom smo sazivu Gradskog vijeća Grada Rijeke doživjeli i to da se dvije udružene stranke Akcija mladih i Živi zid već mjesecima unutar sebe bore za mandat koji je pripadao preminuloj članici Živog zida, Mirjani Jukić. Osobno i dalje ne želim ulaziti u odnose i dogovore između Akcije mladih i Živog zida, no zanimljivo je primijetiti da Akcija mladih i Živi zid, unatoč tome što već više od pola godine nisu odredili tko će zamijeniti pokojnu Mirjanu Jukić i dalje unutar vijeća djeluju zajedno u istom klubu vijećnika – klub Akcije mladih i Živog zida, a predsjednik kluba je Tihomir Čordašev iz Akcije mladih. Vrhunac bezobrazluka, jer drugačije to ne mogu nazvati, dolazi upravo od Tihomira Čordaševa koji u svoje blato pokušava uvući druge. Ili je nemoćan da se dogovori sa svojim partnerom Živim zidom oko imena novoga vijećnika ili namjerno odugovlači dogovor s namjerom da se Akcija mladih dokopa mandata pokojne Mirjane Jukić, što bi Akciji mladih donijelo četvrtog vijećnika u gradskom vijeću”, rekao je Poropat te nastavio:

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

“Što god da je posrijedi, odgovor Ministarstva uprave ukazuje da će se iz svoga blata morati sam izvlačiti. Odgovor Ministarstva za mene je potpuno očekivan i drago mi je da je stigao do javnosti, a radi interesa istog, još jednom želim ponoviti koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi se odredio zamjenski vijećnik u ovom slučaju. Dakle jedan način je da sve stranke koalicije (Živi zid – Akcija mladih – Alternativa – Snaga) daju suglasnost Živom zidu da njihovu vijećnicu zamjeni njihov član kojeg su odavno predložili, a drugi je da bilo koja stranka koalicije pisano izjavi da ne pristaju na dogovor sa svojim partnerima čime bi se stvorili uvjeti da ide prvi sljedeći kandidat s njihove zajedničke liste. To bi Čordašev trebao znati budući da je, barem zakratko, i sam bio predsjednik Gradskog vijeća. Koristim ovu priliku da ih još jednom pozovem da odluče tko će zamijeniti pokojnu vijećnicu Mirjanu Jukić kako bi vijeće moglo nastaviti s radom u punom sastavu”, poručio je prvi čovjek Gradskog vijeća.

“Slučaj Burić”

Inače, predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke Andreja Poropata Ministarstvu uprave tužio je i gradski vijećnik Hrvoje Burić (NL Bura), i to zbog izbacivanja s jedne od sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Hrvoje Burić se žalio jer smatra da mu je izbacivanjem sa sjednice Gradskog vijeća uskraćeno ustavno pravo.

I u ovom slučaju Ministarstvo uprave je “stalo na stranu” predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke, odgovorivši vijećniku Buriću da “vijećnik osim svojih prava ima i obaveze, te je dužan pridržavati se reda na sjednici”.

U Ministarstvu kažu i kako nisu ovlašteni procjenjivati opravdanost stegovnih mjera za koje je ovlašten samo predsjednik predstavničkog tijela, u ovom slučaju predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, Andrej Poropat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari