BLISKI SUSRETI SA ZMIJAMA

Video | Mještani u goranskom selu muku muče s riđovkama: Leglo im je u kući, a apeli susjeda su uzaludni

S problemom je tek danas upoznat čelnik lokalne zajednice koji je iste sekunde zvao zapovjednika delničkih vatrogasaca. Pogledajte video!

U goranskom selu Kuželj strah siju riđovke!

Zmije otrovnice došle su na kućne pragove u malom mjestu Kupske doline, a mještane užasavaju jer su zaštićena vrsta. Leglo im je navodno u jednoj staroj napuštenoj kući, a apeli susjeda da se zmije ukloni-godinama su uzaludni, izvještava Maja Brkljača za RTL.hr.

„Pošto je ona zaštićena zakonom i ne smijem je ubijat, onda ja imam ova kliješta i onda ja sa tim kliještima uhvatim ju i odnesem je tamo i bacim u prirodu“, ispričao Miroslav Ožanić iz Kuželja.

Samo ove godine Miroslav je imao 5,6 bliskih susreta s riđovkama koje, kaže, gmižu iz susjedne napuštene kuće, a lani ih je iz svog dvorišta uklonio bar 15.

„Zna se gdje su, ova kuća je leglo zmija, a mi smo nemoćni! Ne pretjerujem, sve su preko pola metra, ovakvi komadi znači 60, od 50 do 80 hajdemo reći i debljine mog prsta“, kazao je Ožanić.

Susjedi stare kuće su užasnuti

Vojmila prepričava kakva se šarka ili šarulja, kako je narod naziva, sunčala pred njezinim vratima.

„Jedno 70, ogromna je bila, ove poslije su bile ovako male to su bebice, ali riđovke, onako fino baš našarane kao na slici“, rekla je Vojmila Spirin iz Kuželja.

Svaki izlazak iz kuće im je stres, a unatoč vrućinama nose cipele.

„Vidjela sam kako je klizila po ovom zidu, tamo baš ispod krova je unutra ulazila, baš onako velika dugačka“, izjavila je Nada Skender iz Kuželja.

Tvrde kako problem postoji dugo

Riđovke su zaštićene, sporna kuća privatna ali ne i ruševna pa institucije godinama s njima igraju ping pong.

„Tražio sam pomoć, kažem iz općine su bili i pročelnica je bila i općinski redar je bio i policija je bila“, rekao je Ožanić.

Ali uzalud. Zmije i dalje haraju.

„Brine me ta bespomoćnost jer u ovom društvu, valjda netko mora bit, šta me briga kako se zove redar, zmijolovci, zmijokradci, baš me briga”, kazao je Spirin.

Pitaju se što bi bilo u slučaju ugriza riđovke i bi li preživjeli 20-ak minuta do liječnika u Delnicama. S problemom je tek danas upoznat čelnik lokalne zajednice koji je iste sekunde zvao zapovjednika delničkih vatrogasaca.

„I inače znaju rješavat takve slične stvari i razgovarao sam sa službom deratizacije i dezinsekcije iz Rijeke, da vidimo što učiniti i sutra je dogovoren sastanak između nas da vidimo kako učinkovito djelovati i ovo leglo zmija koje su se pojavile suzbiti“, rekao je Davorin Klobučar, predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi.

Pa zajedno s vlasnikom kuće hitno riješiti problem. Kako mještani i ovo ljeto ne bi proveli u kućama, a svoje terase i dvorišta ustupili riđovkama, izvještava Maja Brkljača za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari