'PAKLENE' VRUĆINE NA KVARNERU

Video | U Rijeci danas izmjereno rekordnih 37 stupnjeva! Evo što Riječani kažu – kako izdržavaju ovaj toplotni udar?

Zbog vrućina povećao se i broj intervencija hitne medicinske pomoći

Za područje Kvarnera na snazi je narančasti meteoalarm. U Rijeci je izmjerena rekordna temperatura zraka – 37 stupnjeva Celzijusa!.

Neki su se štitili šeširom, drugi kišobranom. A osvježenje su građani potražili i na gradskoj špini, donosi Kanal Ri

Zbog vrhunca toplinskog vala, riječke su plaže jutros bile pune.

Savjeti liječnika

“Građanima savjetujemo da izbjegavaju najtoplije sate – pogotovo kroničari da ne izlaze van ako ne moraju oko podneva i između 10 i 4 da se klone najvećih vrućina, da se puno tekućine pije, da se pazi na hidraciju, malo pripaziti na svoju kroničnu terapiju za tlak…”, savjetuje Katja Strabić, liječnica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a.

Zbog vrućina povećao se broj liječničkih intervencija.

“Imamo ih dosta, pogotovo ovi starije populacije, to su obično pacijenti koji imaju povišeni krvni tlak, šećer i ostale bolesti. I onda oni izlaze po najvećem suncu, bude im loše, pozli im, padne im tlak….”, dodaje liječnica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a.

Ovo je drugi najtopliji lipanj u Rijeci od kad postoje meteorološka mjerenja.

Jedna od najtoplijih godina u Europi

“Odmah iza 2003. godine, to je godina kada je tu bio Sveti otac. Jedna od najtoplijih godina u Europi. Samo jedan dan manje će biti vrućih dana u lipnju. Godine 2003. bilo je 23 vrućih dana kada temperatura zraka ide na 30 celzijevih stupnjeva, a ove godine će biti 22 takva dana”, kaže Danijela Vlašić, meteorologinja DHMZ-a.

Također, današnjih 37 stupnjeva u Rijeci je izvanredno visoka temperatura.

“Što je vrlo neobično da u lipnju temperatura bude 37 stupnjeva. Prema podacima koje imamo, najviša temperatura zraka u Rijeci koja je zabilježena u lipnju je bila 12.06.2003. kada je Ivan Pavao 2 posjetio Hrvatsku i ona je tada bila 36,7 a temperatura je sada dok mi govorimo 36,6 – vrlo vjerovatno će još malo porasti.”, dodaje metereologinja DHMZ-a.

Srećom, sutra stiže blago osvježenje. Noćas će zapuhati umjerena do pojačana bura, a sutra će se maksimalna dnevna temperatura spustiti za 5 do 6 celzijevih stupnjeva, donosi Kanal Ri.

Više u videoprilogu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari