'JEDVA SAM IZVUKAO ŽIVU GLAVU'

Mladi riječki liječnik preživio tešku borbu s covidom: ‘Dao bih sve da sam se mogao cijepiti’

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

‘Oni koji su preboljeli bolest imaju prirodnu imunost, no ono što svatko od nas može napraviti da bi zaustavio epidemiju, jest cijepiti se’, ističe

Dok se u Zagrebu prosvjedovalo zbog uvođenja covid potvrda u zdravstveni sustav, njihova primjeni u Rijeci odvija se bez problema. Dr. Aron Grubešić, voditelja covid odjela u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, rekao je za Novi list da zaposleni na odjelima koji rade s covid bolesnicima svi imaju tražene potvrde.

Dodao je kako mu je logično da na vodi odjelu svi zaposleni imaju covid potvrde, jer ne bi bilo sigurno da rade drukčije i da bi posao mogao teći nesmetano. Istaknuo je da riječka bolnica posljednjih dana bilježi blagi porast tzv. ležećih pacijenata te da gotovo polovina pacijenata ima težu kliničku sliku bolesti.

Od 30 pacijenata, 26 nije bilo cijepljeno, a četiri koja su cijepljena imaju blažu sliku bolesti. “Oni koji su preboljeli bolest imaju prirodnu imunost, no ono što svatko od nas može napraviti da bi zaustavio epidemiju, jest cijepiti se”, naglasio je.

Jedva je preživio covid

Grubešić je otkrio da je i sam prošle godine bio hispitaliziran zbog teškog oblika covida-19.

“O potrebi cijepljenja mogu posvjedočiti i svojim osobnim primjerom. Prije godinu dana ležao sam na istom ovom odjelu, na intenzivnoj njezi. Nažalost, tada još nije bilo mogućnosti cijepljenja jer cjepiva nije bilo na tržištu, a ja bih tada bio dao sve da sam se mogao cijepiti jer sam proveo dva tjedna u intenzivnoj i jedva izvukao živu glavu.

Neovisno o tome, nakon preboljenja cijepio sam se protiv covida da bih bio siguran. Većina pacijenata ima blažu sliku bolesti i gledajući svoju okolinu mnogi će reći da se bolest prolazi bez većih tegoba. Međutim, nama koji smo imali tešku sliku bolesti i jedva preživjeli, poput mene koji nemam ni 40 godina i bez komorbiditeta sam, dio te statistike od deset do 20 posto težih kliničkih slika zapravo je neprihvatljiv ako imamo mogućnost da se cijepimo i to spriječimo, poručio je Grubešić”, otkrio je, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari