KULA MALINICA

Mostarac: Kastav će uskoro dobiti još jednu uređenu kulu s pogledom na najljepši kraj

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Kastvu 53 tisuće eura za obnovu kule Malinica u sklopu očuvanja i revitalizacije gradskog bedema. Riječ je o rezultatima odabira programa prijavljenih na “Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu”.

Nakon dovršetka sanacije sjevernog i istočnog dijela zidina, kao i sjeverne kule Žudika te rekonstrukcije sjeveroistočne kule, potrebno je rekonstruirati sjeverozapadnu kulu Malinica koja je u izrazito lošem stanju zbog dotrajalosti građevnog materijala i višestoljetnog zanemarivanja. Od kule su preostali samo temelji i ruševni ostaci, a posjetitelji nemaju mogućnost prilaza kuli.

Glavni ciljevi programa, za koji je dobiven novac, su sanacija temelja i uređenje poda unutar kule, rekonstrukcija kule te uređenje postojećeg kamenog stubišta.

Ovi radovi ujedno će označiti dovršetak procesa sanacije i rekonstrukcije sjevernog dijela gradskog bedema te uređenje atraktivnog vidikovca na najvišoj točki čime će se unaprijediti kulturna i turistička ponuda grada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari