NA KONFERENCIJI SU BILI JASNI

Možemo! Rijeka reagirali na navode Liste za Rijeku

Potaknuti recentnim medijskim istupom Liste za Rijeku, ponukani smo reagirati i podsjetiti javnost da se Možemo! Rijeka nije usprotivila “vjerojatno najvećoj investiciji u naš grad u posljednjih 50 godina i stavljanju obale u funkciju nautičkog turizma ali i naših sugrađana” već mogućnosti da se prostor obuhvata koncesije buduće luke za nautički turizam Porto Baroš proširi i na područje od Rive boduli do “Boonkera”.

Jasno smo na konferenciji za medije od 29. ožujka naglasili da predmet naše reakcije nije bila izgradnja luke nautičkog turizma u Porto Barošu po sebi, te smo izrazili slaganje s planom da se taj prostor stavi u upotrebu i gospodarski aktivira. Tad smo međutim naglasili da je problematičan dio natječajne dokumentacije koji navodi da “u cilju daljnjeg razvoja prihvata nautičkih plovila postoji mogućnost da se dio lučkog područja od Bunkera do Rive Boduli koji je u ovom trenutku pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka, da na upravljanje ovlašteniku koncesije kada se steknu uvjeti za isto, odnosno kada ovlaštenik koncesije preda uporabnu dozvolu za luku posebne namjene – luku nautičkog turizma koja je predmet natječaja.” Kako je po novinskim napisima budući koncesionar ACI-GITONE već izrazio namjeru zatražiti proširenje koncesije, postoji opravdana bojazan da će se prostor u samom centru Rijeke, potez od Rive Boduli do “Boonkera”, u budućnosti pretvoriti u prostor nedostupan građanima.

Odluka o dodjeli koncesije kojom bi se osim Porta Baroš na upravljanje koncesionaru predala i gotovo cijela obala u centru grada, dodatno je po našem tumačenju suprotna i odredbama Zakona o koncesijama te nije usklađena s GUP-om Grada Rijeke, o čemu smo također govorili na konferenciji za medije.

Ponavljamo da je naš glavni zahtjev taj da se iz ugovora o koncesiji za luku nautičkog turizma Porto Baroš – kojeg samog po sebi ne osporavamo – izostavi odredba o mogućnosti davanja područja od Rive Boduli do “Boonkera” na upravljanje koncesionaru bez dodatnog natječaja, zbog toga što bi takva odredba bila protivna Zakonu o koncesijama  – koji zabranjuje da se u izmjenama ugovora mijenja sam predmet natječaja, u ovom slučaju samo Porto Baroš – i javnom interesu građanki i građana Rijeke.

Lista za Rijeku navodi da podržava potencijalno širenje novih sadržaja za nautičare i građane na putničku obalu (prostor od Rive Boduli do “Boonkera”). No jednom kad on bude pod koncesijom, nije nam jasno zašto su iz navedene stranke uvjereni da će on, kako kažu, “biti stavljen u funkciju naših sugrađana”. Pitamo se, posjeduju li informaciju koja javnosti nije dostupna? Također se bojimo da obećanje Liste za Rijeku kako će građanske interese i pristup moru štititi iz pozicije budućih gradskih vijećnika neće biti ostvarivo jer Gradsko vijeće, nakon što se područje stavi pod koncesiju, neće biti instanca na kojoj će se rješavati ta pitanja. Nemojmo zaboraviti da je na tom prostoru već bila postavljena inox ograda.

Drago nam je s druge strane da Lista za Rijeku prepoznaje potrebu vraćanja državnog prostora oko lansirne rampe i lučice u sklopu kompleksa Torpedo gradu, dakle da prepoznaju potrebu da se prostor na taj način stavi u funkciju odnosno približi građanima. Njihov transparent “Vraćamo obalu Riječanima” nekoncentriranu bi javnost čak mogao navesti na zaključak da su nam ciljevi srodni ili isti. Tim nam je više neobično što isti proces, “vraćanje” obale građanima, ne bi podržali i u samom centru Rijeke.

Zaključno podvlačimo da će se Možemo! Rijeka zdušno boriti za rješavanje problema Rijeke, Riječanki i Riječana, pa tako i za njihovo pravo da demokratskim alatima odlučuju o prostoru koji, podsjetimo, GUP-om nije predviđen za izgradnju luke za nautički turizam a koji pod koncesiju potencijalno može ući na period od čitavih 45 godina. U mnogim gradovima na Jadranu koncesije su građanima oduzele javni prostor. Možemo! Rijeka će se boriti da Riječanke i Riječani ne dožive takvu sudbinu bez da se čuje njihov glas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari