"ZBOG NEPRAVILNOSTI"

Možemo! Rijeka traži hitnu smjenu ravnatelja i cijelog upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj

Morena Lekan Štiglic i Orjen Petkovic

Možemo! Rijeka na današnjoj su konferenciji za medije istaknuli da traže hitnu smjenu ravnatelja i cijelog upravnog vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj zbog nepravilnosti i nezakonitosti u vođenju Projekta rekonstrukcije i nadogradnje luke Mrtvaška.

“Povod ove konferencije za medije je naše iskreno čuđenje i zabrinutost ponašanjem, aktivnostima i javnim istupima Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze kao i Županijske lučke uprave Mali Lošinj”, kazala je predstavnica Možemo! u Županijskoj skupštini PGŽ Morena Lekan Štiglić.

“Podsjetimo da smo, otkad se luka Mrtvaška pojavila kao tema od općeg interesa, isticali brojne specifičnosti i nelogičnosti u cijelom procesu; od izrade projekta, njegova odobrenja, ishodovanja građevinske dozvole pa do načina na koji su provođeni inicijalni radovi u luci. Dok smo se upoznavali s detaljima ovog nesretnog projekta, upoznali smo se s nizom činjenica zbog koji bismo ga mogli nazvati i nezakonitim.

Ovaj projekt, o kojem se prvi put govorilo 2006. godine, u skladu s važećim prostornim planovima Malog Lošinja, preko noći je uvećan i predimenzioniran te kao takav, zbog nepostojanja prostornih planova, podveden pod “rekonstrukciju”, iako se radi o uvećanju gabarita luke za oko 80 puta, čime se izravno ismijava zakon. Sve to kako bi se u situaciji nedostatne prostorno-planske dokumentacije ishodovala građevinska dozvola. Zašto se na ovako krajnje neprofesionalan način pristupilo ostvarenju pravnih preduvjeta građenja?

Kad su Ilovčani ustali sa svojim zahtjevima, podržali smo ih jer smatramo da je važno poštivati želje, prava i interese građana direktno pogođenih određenim zahvatom. Vođeni informacijama koje su nam tada bile dostupne, s najboljom smo namjerom predložili zaključke na Skupštini PGŽ-a, s ciljem izvođenja projekta, kako bi se iskoristila odobrena mu sredstva, ispunjavajući istovremeno i zahtjeve otočana. Predloženi zaključci u konačnici su bili i usvojeni te su predstavljali temelj za stvarne razgovore između Ilovčana i predstavnika investitora, dakle Županijske lučke uprave Mali Lošinj. Dali smo vremena svim akterima ove priče, međutim, rezultati su izostali.

Pitanje je zašto rezultat izostaje? Zašto investitor ne može s lučkog područja kojim upravlja i iz neposredne blizine istoga ukloniti automobile i prosvjednike, ako je cijeli projekt odrađen u skladu sa zakonom, što je i više puta potvrđeno od strane predstavnika ŽLU Mali Lošinj i resornog upravnog odjela? Kako je moguće da se javnim novcem i vremenom tako jalovo raspolaže?

Pročelnica Upravnog odbora za pomorstvo, Nada Milošević, na aktualnom satu Skupštine PGŽ odgovara na pitanje iznoseći netočne informacije da je već naložena izmjena projektne dokumentacije. Međutim, u pisanom odgovoru na naše vijećničko pitanje ističe da je zatražena i izrađena samo Analiza mogućnosti izmjena projektne dokumentacije. Ne ulazeći u razloge iznošenja netočnih informacija, odnosno u to jesu li one iznesene namjerno ili su rezultat neznanja i neinformiranosti, ovdje se radi o izrazito neodgovornom i neprofesionalnom pristupu projektu te indikativno lošoj i neusklađenoj komunikaciji unutar Županije i njezine lučke uprave.

U međuvremenu, s ciljem zaštite svojih interesa, otočani podnose prijavu OLAF-u ističući niz navoda koje smatraju preprekom izvršenju projekta. Ministar Butković, koji je projekt odobrio, u roku od samo 24 sata, uz dokumentaciju upitne zakonitosti, ne odgovara na naše pisano zastupničko pitanje u Saboru o ovom projektu. Premijer Plenković, pak, na aktualnom satu, na pitanje naše zastupnice Ivane Kekin o istom projektu navodi da za njega nikad nije čuo.

I tako se nižu nesposobnost, nebriga, neznanje, od najnižih do najviših razina”, kazala je Morena Lekan Štiglić.

“Županijska lučka uprava Mali Lošinj nije jedina u PGŽ-u u kojoj se rade infrastrukturni projekti, ali je jedina kod koje se problemi množe. Dokaz je to lošeg planiranje i vođenja ove Županijske lučke uprave, a posljedično i pokazatelj neodgovornog odnosa prema javnom novcu, novcu naših građana i novcu iz fondova EU”, naveo je član Županijske skupštine Orjen Petković.

“Postavljamo izravno pitanje – što se zaista događa s projektom luke Mrtvaška? Nastavlja li se provedba projekta ili se od njega odustaje?

Ne možemo ne reagirati na sve navedeno i dozvoliti da s tako važnim i velikim resursima upravljaju ljudi kojima za to nedostaju kompetencije. Potrebna je hitna smjena ravnatelja i cijelog upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj, počevši s predsjednikom. Navedeno od izvršne vlasti PGŽ očekujemo u najkraćem mogućem roku, kako bismo mogli mirno pristupiti ovom problemu, ali i kao dokaz ozbiljnog i odgovornog pristupanja budućim projektima koji će trebati potporu Županijske skupštine”, zaključio je Petković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari