3. IZDANJE MANIFESTACIJE

Muzej grada Rijeke u programu Brdo kulture

Foto: Riportal

Muzej grada Rijeke pridružio se 3. izdanju manifestacije Brdo kulture koja okuplja cijeli niz kulturnih ustanova i njihove programe.

U manje od mjesec dana, od 5. do 31. listopada, sedam će ustanova ponuditi više od 27 različitih besplatnih kulturnih sadržaja namijenjenih svim uzrastima – od tematskih predavanja, vođenih izložbi i otvaranja novih izložbi, šetnji prirodom i interpretacijskih šetnji, fragmenata iz predstave, otvorene probe do radionica.

Program je inicirao Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a Muzej grada sudjeluje u njemu s nekoliko događanja.

Tako će u srijedu, 11. listopada, u 17.30 započeti stručno vodstvo stalnim postavom u Palači šećera. Posjetitelji će upoznati burnu riječku povijest u razdoblju od 18. do 21. stoljeća te slatku povijest kompleksa u kojemu se nalazi Muzej. Zbog ograničenog broja posjetitelja koji mogu sudjelovati u vođenom razgledavanju, obavezna je najava dolaska na telefon 051 554 270.

Dan potom, u četvrtak, 12. listopada, s početkom u 17 sati, u Palači šećera organizira se poučno-kreativna radionica za djecu „Izrada glava šećera – kampanula“. Polaznici će imati priliku okušati se u izradi šećernih glava kakve su se proizvodile u riječkoj Rafineriji šećera. Preporučena dob mališana je od 5 do 9 godina. Prijave su obavezne putem obrasca.

U srijedu, 18. listopada, Muzej organizira stručno vođenje izložbom „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“. Izložba pruža uvid u rane radove bečkih umjetnika Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha izrađenih 1885. za HNK Ivana pl. Zajca. Obilazak je predviđen u dva termina, što znači u 12 sati i u 17.30 sati. Prijave su obavezne na telefon 051 554 270.

U četvrtak, 26. studenog u 17 sati u Palači šećera bit će održana još jedna radionica za najmlađe. Njezin je naziv „Nove priče o Benčiću – priča o Muzeju grada Rijeke“. U njoj će se na interaktivan način upoznati s ustanovama kvarta Benčić, te stalnim postavom Muzeja grada. Sudionici će tražiti odgovore na razne vrste zadataka (šifrirana pisma, mozgalice, igre objašnjavanja i pogađanja pojmova) u prostoru stalnog postava. Radionica je za djecu viših razreda osnovne škole i srednjoškolce (od 11 do 15 godina). Za sudjelovanje se valja najaviti putem online obrasca.

Pored programa u Palači šećera, Muzej organizira nekoliko programa u zgradi „Kockici“. Tako će se 24. listopada u 17.30 moći uz stručno vodstvo razgledati izložbu „Kolekcija Vugrinec – metamorfoza figurativnog (1880. – 1970.)“. Ona uključuje neka od najvažnijih djela hrvatske moderne umjetnosti od kraja 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća. Tko ne stigne toga dana, dobro je znati da je Muzej uveo i dodatni termin, 8. studenog u 17.30. Prijave se primaju na telefon 051 554 270.

*Telefonske prijave za stručna vodstva primaju se svim danima u tjednu osim ponedjeljka. Stručna vođenja su besplatna, kao i radionice za djecu. Prije početka stručnih vođenja, potrebno je kupiti muzejsku ulaznicu.*

Od ustanova u kulturi Grada Rijeke, u programu sudjeluje i Hrvatski kulturni dom na Sušaku, koji je pripremio program za djecu koji se sastoji od gledanja predstave Francis Footwork CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, snimljenoj u tehnici virtualne stvarnosti. Nakon predstave, slijedi interaktivna plesna radionica Kreativne plesne priče Mile Čuljak vezana uz radnju predstave.

VR predstava i radionica održavaju se u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja u subotu 14.10 od 10 do 12 sati. Program je namijenjen djeci od 8+ godina, bez potrebnog plesnog predznanja, predstava je na engleskom, a radionica na hrvatskom jeziku. Trajanje programa je 40 minuta VR predstava i  60 minuta radionica. Ulaz je slobodan, uz obaveznu najavu na press@hkd-rijeka.hr.

Manifestacija „Brdo kulture“ započela je 2021. godine u vrijeme projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture s ciljem povezivanja ustanova u kulturi koje baštine iste vrijednosti i nastojanja. Kad je projekt započeo, bilo je uključeno svega nekoliko ustanova u kulturi, a ove je godine uključeno čak sedam. Tako uz stalne suradnike Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Glazbene škole i Prirodoslovnog muzeja, u manifestaciji sada sudjeluju i ostale ustanove u kulturi grada i županije – Muzej grada Rijeke, Ustanova „Ivan Matetić Rognjov“ te HNK Ivana pl. Zajca. Sve se ustanove bave baštinom, kulturno-povijesnom, kulturnom, glazbenom, dramskom, scenskom, prirodnom, materijalnom ili nematerijalnom baštinom te rade na njezinome prikupljanju, čuvanju, istraživanju te na ukazivanju potrebe njezine valorizacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari