TUŽNE SUDBINE

Video | Riječanin Ilija povodom Svjetskog dana beskućnika: ‘Nekad sam vodio običan život, izgubio sam etažu kuće i postao beskućnik’

Svjetski je dan beskućnika. Iako službene brojke govore da je u Hrvatskoj bez krova nad glavom 420 građana, procjene Hrvatske mreže za beskućnike govore drugačije

Beskućnika je oko 2 tisuće, od toga oko 200 u Rijeci, no alarmantan podatak je da je čak 10 tisuća građana u riziku, zbog čega hitno treba donijeti nacionalni plan socijalnog stanovanja, poručeno je danas s Korza gdje je obilježen Svjetski dan beskućnika, donosi Kanal Ri.

Prije 15-ak godina život mu se potpuno promijenio

Na Korzu je bio i riječki beskućnik Ilija. Nekada je vodio uobičajen život – suprug, otac dvoje djece, zaposlen. No, prije 15-ak godina život mu se potpuno promijenio. Postao je beskućnik.

”Imao sam sve, familiju, rasulo mi se sve, rastavio sam se, izgubio etažu kuće, postao beskućnik. Život na ulici je težak život, gazi vas sve, vrijeme, neprilike. Život na ulici je nula, sad sam u Prihvatilištu, sad mi je dobro ovdje, dok sam tu”, poručio je Ilija.

Sretan je što može prenoćiti u prihvatilištu, no kapaciteti nisu dovoljni za svih. Većini je, uglavnom muškarcima, ulica dom.

Orlić: Nema pravila kada je u pitanju beskućništvo

”Nema pravila kada je u pitanju beskućništvo. Beskućništvo je vrlo demokratsko, može izabrati bilo koga, vjerovali ili ne svatko je plaću ili dvije udaljen od beskućništva, rekao je voditelj Prihvatilišta za beskućnike Ruže Sv. Franje Pjer Orlić.

Resocijalizacija beskućnika složen je i dugotrajan proces. Povratak u normalan, uređen život traje dvostruko duže od vremena provedenog na ulici, no priča sa sretnim krajem ipak ima, kaže Orlić

U obilježavanje Svjetskog dana beskućnika u Rijeci uključili su se brojni volonteri, među njima i učenici Prve riječke hrvatske gimnazije i Medicinske škole, pod sloganom Ulica nije dom.

Dugogodišnje iskustvo u radu s beskućnicima pokazalo je da je vrijeme za promjene u načinu rada. Ove godine pulsko prihvatilište je prvo u Hrvatskoj pokrenulo projekt Stanovanje prvo, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari